Hlavní obsah

Stavba dálnice D3 může pokračovat, středočeští zastupitelé schválili potřebný dokument

Středočeští zastupitelé v pondělí schválili aktualizované zásady územního rozvoje týkající se koridoru pro výstavbu středočeského úseku dálnice D3. Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) tak může pokračovat příprava dopravní stavby mimořádně důležité pro celou republiku. Dálnice by měla spojit Prahu přes České Budějovice a Tábor s Rakouskem.

Foto: ŘSD, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zásady územního rozvoje Středočeského kraje jsou závazným dokumentem pro obce, které nemají koridor vymezen. Budou je muset zapracovat do svých územních plánů. Současně může Ředitelství silnic a dálnic pokračovat v přípravě projektové dokumentace D3 a s ní související Václavické spojky, která má na budoucí dálnici přivést dopravu z Benešova.

Soud v minulosti koridor D3 a Václavické spojky ze zásad územního rozvoje vyškrtl. Poukázal na to, že chybělo hodnocení kumulativních a synergických vlivů na životní prostředí a lidské zdraví. Kasační stížnost Středočeského kraje pak byla zamítnuta. Hejtmanství mělo ve zrušené části zásady znovu vydat, tentokrát už s hodnocením vlivů.

Kritici totiž tvrdí, že stát dává přednost průtahu turisticky atraktivnímu Posázaví před alternativní trasou, která by vedla průmyslovou zástavbou. Mají také obavy z toho, že kolem dálnice nekontrolovatelně porostou logistická a nákupní centra. Celková délka tahu dálnice D3 a navazující rychlostní silnice R3 mezi Prahou a státní hranicí s Rakouskem je přibližně 171 kilometrů. Pro jižní Čechy je to prioritní dopravní stavba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám