Hlavní obsah

Chovanec chce proti migrantům nasadit policisty v Maďarsku

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce Rakousku pomoci proti přílivu migrantů nasazením českých policistů na hranicích Maďarska se Srbskem. Právě přes tyto státy míří do Rakouska nejvíce uprchlíků, kterých už jsou desetitisíce. Česká republika nabídla Maďarsku policisty, techniku i peníze, řekl v pondělí Chovanec novinářům v Mikulově po schůzce s rakouskou ministryní vnitra Johannou Miklovou-Leitnerovou.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec a rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová po jednání v Mikulově

Článek

Podle Chovance mělo od srpna hlídat maďarsko-srbskou hranici dvacet českých policistů. "Maďarsko ale projekt stoplo. Na konci července o tom budou jednat policejní prezidenti zemí Evropské unie," řekl Chovanec.

Rakousko se potýká s přílivem běženců, kteří do země přišli zejména z Blízkého východu a severu Afriky. Minulý týden Slovensko slíbilo, že dočasně poskytne ubytování až 500 uprchlíkům, kteří požádali o azyl v Rakousku. Měli by být ubytováni v Gabčíkovu na jihu země. Obyvatelé obce, kde už byli utečenci ubytováni v minulosti, informaci přijali s nelibostí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti přijímání uprchlíků z jihu je také většina Čechů. Z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že tento názor má víc než 70 procent obyvatel Česka.

Cizinecká policie zadržela od pátku do pondělního rána v Česku 91 běženců, což je podle policistů rekordní počet. Za první pololetí letošního roku bylo odhaleno 3018 nelegálních migrantů, téměř o polovinu více než loni. S přílivem běženců, zejména z oblastí zasaženými boji, se v poslední době potýká celá Evropa.

Reklama

Výběr článků

Načítám