Hlavní obsah

Jak vyzrát na Zemanova kancléře Mynáře? Poslankyně upřesňuje, kam má podat údaje o majetku

– Praha
Novinky, zpe, val

Novelu zákona, která by donutila hradního kancléře Vratislava Mynáře (SPO) zveřejnit prohlášení o majetku, v úterý předložila poslankyně Věra Kovářová (TOP 09). Ve Sněmovně také prohlásila, že Mynářovy nejasné majetkové poměry vedou k tomu, že kancléř nemá bezpečnostní prověrku. To podle ní představuje bezpečnostní riziko.

Foto: Petr Horník, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„V nejbližší době bohužel nelze očekávat, že kancléř Mynář zveřejní majetkové poměry. Rozhodla jsem se proto řešit alespoň kauzu jeho čestného prohlášení,“ uvedla Kovářová.

Mynář si dosud stěžoval, že ze zákona nevyplývá, kam má jako hradní kancléř dokument podat. Právě to nyní upřesňuje novela Kovářové. Kancléř bude mít povinnost podat prohlášení o majetku prostřednictvím prezidenta republiky na legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky. „Tam bude také k dispozici veřejnosti,“ dodala poslankyně.

Kovářová: Mynář představuje bezpečnostní riziko

Kovářová se domnívá, že právě problematický původ Mynářova majetku mu brání v udělení bezpečnostní prověrky. „Pan Mynář proto představuje zcela reálné bezpečnostní riziko. Zveřejněním svého majetku a informací o jeho původu by přitom mohl pochybnosti snadno rozptýlit,“ řekla.

V návrhu mimo jiné stojí, že kancléř prezidenta republiky by neměl zastávat žádnou funkci v politických stranách. „Nepovažuji to za vhodné a vzhledem k vytíženosti kancléře ani za možné,“ komentovala Kovářová. Mynář je členem strany SPO, známé jako zemanovci.

Mynář před měsícem po vleklé přetahované předal Kovářové podle zákona o střetu zájmů čestné prohlášení o nabytém majetku za rok 2013. V dokumentu však nebyly prakticky žádné informace. Kovářová po něm proto požadovala, aby zpřístupnil kompletní majetkové přiznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám