Hlavní obsah

Hádka v církvi: Kardinál Vlk odsoudil dohodu Zemana a Duky

• Aktualizováno

Kardinál Miloslav Vlk ve čtvrtek kritizoval podmínky memoranda, na němž se dohodl jeho nástupce kardinál Dominik Duka s prezidentem Milošem Zemanem. Dohoda se týká vrácení dvou nemovitostí na Pražském hradě katolické církvi. Memorandum Zeman s Dukou podepsal ve čtvrtek. Smlouva samotná by měla být uzavřena do konce ledna příštího roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

Podle Vlka jsou podmínky protizákonné, protiústavní a hrubě porušující demokratické principy.

Hrad by měl církvi předat takzvané Mockerovy domy a Jiřský klášter. Katolická církev by se na oplátku měla vzdát dalších majetkových nároků v areálu Hradu. Další podmínkou je povinnost obě nemovitosti, které jsou ve špatném technickém stavu, do pěti let opravit a využívat je k veřejným účelům.

Právě tyto aspekty dohody Vlkovi nejvíce vadí. "Já mám na mysli to, že zákon o restitucích nestanoví žádné takové podmínky, jako že nabyvatel musí objekt opravit, nebo že nesmí žádat další objekt, na který má ze zákona právo. Takové podmínky jsou protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy," uvedl kardinál.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Církvi se vrátí dva objekty v areálu Pražského hradu. Memorandum o převedení Mockerových domů (vlevo) a Jiřského kláštera (jeho vstupní část je objekt druhý zleva) podepíšou prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka.

"Uspořádání vlastnických a užívacích práv by mělo být podle memoranda do 31. ledna 2016 takové, že Metropolitní kapitule bude vydán objekt Nového probošství a Náboženské matici objekt kláštera sv. Jiří," uvedlo v tiskové zprávě pražské arcibiskupství.

"Bazilika sv. Jiří a kostel Všech svatých budou užívány církví k liturgickým účelům, Mladotův dům bude nadále užíván Metropolitní kapitulou v rámci již existující výpůjčky a budova Starého probošství bude kapitulou užívána do té doby, než své sídlo přesune do Nového probošství," stojí dále v textu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou podepsali memorandum o vrácení dvojice budov na Pražském hradě.

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu.

Církev usilovala například o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky. Z většiny těchto žádostí ustoupila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám