Hlavní obsah

Přichází tropické počasí. A hned tak z Česka nezmizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky ve čtvrtek zavítá tropické počasí a jen tak se odsud nehne. Období teplot nad 30 stupňů naruší jen bouřlivá neděle, poté by mělo trvat až do konce příštího pracovního týdne, přiblížila Novinkám zatím poslední předpověď Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Článek

Ve čtvrtek ještě bude na severu a severozápadě počasí s ojedinělými srážkami, na zbytku území už má být jasno až polojasno. Poté k nám naplno vtrhnou tropy. Čtvrteční odpolední teplotní maxima budou činit v Čechách 26 až 30 stupňů, na Moravě a ve Slezsku 29 až 33 stupňů.

pátek bude zpočátku jasno až polojasno a zesílí teplé jihozápadní proudění, takže rtuť teploměru vyšplhá na 31 až 35 stupňů. Odpoledne a večer se mohou vyskytnout bouřky a přeháňky v oblasti Krušných hor.

O víkendu přijdou bouřky

Noc na sobotu bude tropická, minima spadnou na 22 až 17 stupňů. Denní maxima zaznamenáme v rozmezí 32 až 36 stupňů, na jihu Moravy naměří až 37.

„Zpočátku bude polojasno až skoro jasno, během dne bude od západu přibývat oblačnost v souvislosti se slabou studenou frontou. Ta přinese přeháňky a bouřky, které budou místy intenzívní, a doprovodit je mohou krupobití, přívalový déšť a silné nárazy větru,“ upozornila Honsová.

„V neděli se bude fronta nad naším územím vlnit, takže se zpomalí, bude oblačno, přechodně polojasno,“ doplnila meteoroložka. Vyskytne se občasný déšť nebo přeháňky, bouřky budou hlavně na Moravě.

Zatímco noc na neděli bude opět tropická, s teplotami mezi 22 až 18 stupni, přes den se ochladí na 24 až 28 stupňů. „Vlivem vysoké relativní vlhkosti vzduchu však bude pocitová teplota až o pět stupňů vyšší,“ upozornila Honsová na očekávané ovzduší „prádelny“.

Od pondělí se obnoví teplé jihozápadní proudění a tropický bude celý příští pracovní týden. V pondělí očekáváme teplotní maxima mezi 27 až 31 stupni, od úterý až do konce týdne by mohly nejvyšší teploty dosahovat až k 35 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám