Hlavní obsah

Senátor Valenta za tři měsíce inkasoval téměř sto miliónů

Právo, ada, nig

Žebříček nejlépe situovaných českých politiků ve čtvrtek uzavřel senátor Ivo Valenta. Jeho přiznání o vedlejších aktivitách a z toho plynoucích příjmech, darech, nově nabytém majetku a také dluzích zpřístupnil senátní mandátový a imunitní výbor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta

Článek

Ze senátorova čestného prohlášení vyplývá, že Valenta za necelé tři měsíce loňského roku, kdy zasedl v lavici horní parlamentní komory, jen na úrocích z dluhopisů svých firem Synot inkasoval 79 964 750 korun. Dalších 16 635 000 korun dostal v podobě dividend od společnosti Sheading Financial z Kajmanských ostrovů, kde figuruje v pozici společníka, stejně jako v dalších patnácti firmách na Slovensku, v Česku a na Ukrajině. V šestnácti společnostech jak v ČR, tak na Slovensku, Kypru a ve Španělsku senátor sedí v řídících orgánech.

Valenta se tak zařadil na druhé místo za vicepremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem, který za loňský rok přiznal víc než 285 miliónů korun. Daleko za sebou nechal dalšího senátora, Jiřího Hlavatého (za ANO), který za stejné období coby majitel společnosti Juta inkasoval přes jedenáct miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A o něco méně, ovšem za celý loňský rok, přiznal poslanec Tomio Okamura, který si bokem loni přivydělal přes deset miliónů korun.

Valenta současně přiznal tři úvěry u monackých bank v celkové výši 144 672 816 korun, přičemž uvedl, že jde o tzv. lombardní úvěr. Přeloženo do srozumitelné řeči, je to  krátkodobý úvěr zajištěný zástavou movitých věcí, jako třeba cenných papírů, šperků, drahých kovů.

Dal si načas 

Valenta byl přitom poslední z 281 zákonodárců, který své přiznání podle zákona o střetu zájmů mandátovému a imunitnímu výboru zaslal. Termín je přitom konec června.

Kvůli zpoždění se senátní výbor chystal obrátit na správní orgán v místě bydliště, aby zahájil se senátorem přestupkové řízení. Právu to potvrdil předseda výboru Jiří Oberfalzer (ODS), který ovšem připustil, že v případě Valenty by to mohlo být „pikantní“, neboť senátor má mít trvalé bydliště v Monaku.

Podle zákona o střetu zájmů hrozí za jeho porušení pokuta do výše padesáti tisíc korun, kterou lze udělit v přestupkovém řízení.

Valenta ale prý výbor v telefonickém hovoru ujistil, že své přiznání odeslal podle zákona včas, tedy 30. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám