Hlavní obsah

Klaus: Migranti jsou hlavně mladí muži, kteří si myslí, že dostanou lepší život

Migranti, kteří do Evropy přijíždějí na člunech, sem často míří za lepším životem. A není naší povinností jim toto umožňovat, řekl ve středu Radiožurnálu bývalý prezident Václav Klaus. Migranti podle něj často nejsou těmi nejpotřebnějšími ani nejchudšími lidmi, kteří potřebují pomoc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

"To je spousta mladých mužů, kteří prostě přijedou za lepším životem do Evropy a kteří si myslí, že tady lepší život dostanou. A já myslím, že není žádnou naší povinností, abychom jim toto umožňovali," uvedl Klaus. "Není řešením lidstva, že se z každé země, kde se nedaří, bude utíkat někam jinam. Věci se musí řešit tam, kde vznikají," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Západní země Klaus obvinil z toho, že migrační vlnu zavinily i svou liknavostí v boji proti Islámskému státu (IS). "Liknavost, s jakou bojuje Západ s Islámským státem v Sýrii, je děsivá. Kdyby Západ chtěl zastavit to, co dělá za šílenosti IS, tak nebude ani jeden uprchlík," řekl bývalý prezident Radiožurnálu.

Evropská unie se pokouší situaci v jižních zemích bloku řešit návrhy na přerozdělení běženců. Členské státy na červnovém summitu odmítly možnost povinných kvót, přijímání uprchlíků chtějí zachovat na dobrovolné bázi.

O tom, kolik běženců by mělo v příštích letech přijmout Česko, rozhodne kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Počet lidí, kterým nabídneme, aby tady čekali na vyřízení svého azylu, nebo jim nabídneme možnost, aby se tady usadili, než například skončí válečné konflikty na Blízkém východě, tak to bude několik set v tomto roce a několik set v příštím roce," řekl předseda vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám