Hlavní obsah

Policie zkoumá projevy řečníků na demonstraci proti imigrantům

Novinky, jas
Aktualizováno

Policie začala po prostudování záznamů demonstrace proti imigrantům a islámu z minulého týdne prověřovat podezření, zda ze strany některých řečníků nedošlo ke spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a vyhrožování. Těch se mohli dopustit někteří z demonstrantů. Na demonstraci se v rukou účastníků objevily mimo jiné makety šibenic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti přijímání imigrantů a islámu.

Článek

Na tuto skutečnost upozornil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se pozastavil nad faktem, že policie nijak nezasáhla. [celá zpráva]

„Po zhlédnutí záběrů z místa dávám panu ministrovi za pravdu, že obdobné projevy do demokratické společnosti nepatří,” uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý, který s výsledky prověřování ministra v úterý seznámil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kriminalisté shromáždění zadokumentovali. „Prošetření zásahu policie ze strany odboru vnitřní kontroly se bude mimo jiné zabývat otázkou, zda policisté neměli zakročit na místě,“ uvedl.

Proslov měli v dolní části Václavského náměstí například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš. Vyzývali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády, připomněla ČTK.

Zapojit se musí i zástupci obecních úřadů

Společnost se podle něj radikalizuje, česká policie musí být lépe připravena na podobné nenávistné projevy a musí je umět ve spolupráci s ostatními spoluzodpovědnými subjekty řešit hned v počátcích.

Analyticko-legislativní odbor konstatoval, že „hranice mezi svobodou projevu, svobodou shromažďování a jejím překročením nejsou nastaveny dostatečně jasně”.

Prošetřování činnosti policie na demonstraci ještě prošetřuje odbor vnitřní kontroly, výstupy budou  podle Tuhého k dispozici příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám