Hlavní obsah

O šibenicích měla mít policie jasno, míní právníci

Právo, Josef Koukal

Symboly násilí včetně modelů šibenic, které třímali účastníci středeční demonstrace proti imigraci a EU na pražském Václavském náměstí, neměly nechat policii na pochybách. Podle advokátů oslovených Právem měla konat okamžitě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti přijímání imigrantů a islámu v ČR a makety šibenic na scéně

Článek

Oficiální stanovisko policejního prezidia k tomu, zda výzvy k oběšení „zrádců národa“, tedy vládních politiků jednajících na půdě Evropské unie o přijetí části uprchlíků, jsou, či nejsou trestné, zatím nepadlo.

„Stanovisko zveřejníme koncem příštího týdne,“ sdělila Právu mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková v pátek.

Jenže podle odborníků měli mít strážci zákona jasno už na místě, a to bez ohledu na to, k jakému závěru by dospěli. Tedy zda by jednání demonstrantů považovali za trestný čin, přestupek nebo legální projev názoru.

V Praze se konala demonstrace proti uprchlíkůmVideo: Novinky

„Jestliže někdo chodí se šibenicí po Václaváku a vyzývá k oběšení, nevím, o čem chce policie ještě přemýšlet,“ míní advokát Jaroslav Ortman.

Právník a bývalý levicový politik by v jednání demonstrantů našel naplnění hned několika skutkových podstat trestných činů. Podle něj mohlo jít o veřejné podněcování k trestnému činu, výtržnictví, nebezpečné vyhrožování či podněcování k nenávisti vůči skupině osob a k omezování jejich práv a svobod. Maximální tresty, které u těchto přečinů hrozí, dosahují až dvou let vězení nepodmíněně.

Video z policejního zásahu proti demonstrantům. Napadení policisty je zhruba od patnácté vteřinyVideo: Novinky

Vlk: Není důvod dumat

„Ptáte-li se, zda měla policie zasáhnout, pak odpovídám, že ano. Tady se svoboda vyjadřování a projevu osobního názoru střetává s hlásáním nenávisti k jiným osobám a skupinám. V tom vidím narušení ústavního principu,“ dodal Ortman.

Ke kritice policejního postupu dospívá i pravicově smýšlející právník Václav Vlk, i když ten by volil liberálnější přístup k demonstrantům. Ani on nevidí důvod pro dlouhé analyzování symboliky šibenic.

„Není žádný důvod nad tím nějak hluboce přemýšlet a mohlo už být zahájeno přestupkové nebo trestní řízení,“ míní Vlk.

Podle něj se dokonce na postupu policie projevil tradiční sklon policistů stranit spíše pravicovým radikálům. „Do takových akcí se prolíná počasí, i to, jaká je sympatie policistů k tomu prezentovanému názoru,“ uvedl Vlk.

Sám by přesto vůči demonstrantům zvolil spíše tolerantnější přístup. „Osobně bych byl k projevům veřejného mínění smířlivý. Dokud jsme nepostavili komunistickou stranu mimo zákon, musíme deklarovat toleranci i na druhé straně. Pro mě je mezi extrémně levicovými a extrémně pravicovými ideami rovnítko,“ dodal advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám