Hlavní obsah

Na pivo na kole? Policie nedá pokoj ani cyklistům a bude je trestat

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdninové měsíce lákají lidi nejen k vodě, ale mnohem více také na výlety na kole. A své vyjížďky cyklisté často prokládají zastávkami v restauracích či letních zahrádkách, přičemž někteří si dají na osvěžení pivo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A to se jim rozhodně nemusí vyplatit. Obzvlášť v létě si chtějí na podnapilé cyklisty vyšlápnout policisté i městští strážníci, a pokud někoho takového přistihnou, může se mu jeho výlet hodně prodražit.

Dokonce tak, že může zaplatit v následném správním řízení až padesát tisíc korun pokuty, nebo dokonce přijít i o samotné kolo, i když takových případů je zatím poskrovnu. Podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha policisté kolo zabavují hlavně těm, které chytili opilé na kole již poněkolikáté.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tytéž povinnosti jako řidiči

Anebo provinilcům, kteří pod vlivem alkoholu způsobili dopravní nehodu s vyšší škodou, a zabavené kolo by mohlo tuto škodu alespoň zčásti pokrýt. O tom, zda pak viník dostane své kolo zpět anebo ne, rozhoduje správní úřad.

„Ne vždy si cyklisté uvědomují, že jsou podle zákona účastníky silničního provozu, a že tedy mají stejné povinnosti jako řidiči motorových vozidel,“ konstatoval Lerch.

Tudíž i na lidi na kolech platí za dopravní přestupky podobné sankce. Pokud u nich policisté změří alkohol v dechu do jednoho promile, následné pokuty u správního řízení se mohou pohybovat v rozmezí od dvou do 25 tisíc korun.

Situace je proti řidičům aut jiná u přistižení s alkoholem nad jedno promile. Zatímco ti s motorem pod kapotou už páchají trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky a mohou přijít i o řidičský průkaz, cyklistům nic takového nehrozí.

Dopouštějí se totiž stále jen přestupku, ale zato s výrazně vyššími pokutami od 25 tisíc do již zmiňovaných maximálních padesát tisíc korun.

Trestný čin by mohli cyklisté spáchat v případě, že zaviní v opilosti dopravní nehodu s vážnými následky, třeba těžce zraní chodce, do kterého narazili, a měli při tom v krvi více než ono jedno promile.

Lerch připomněl ještě jednu ne příliš známou věc spojenou s cyklisty. Zatímco běžný přestupek typu nedostatečné povinné výbavy kola s nimi mohou policisté vyřešit na místě blokovou pokutou, jakmile u přistiženého člověka na kole zjistí alkohol v dechu, končí veškerá legrace.

Policisté i strážníci musejí věc podle zákona povinně předat do správního řízení, kde už padají výše uvedené citelnější pokuty.

Že si navíc není radno zahrávat s alkoholem i na kole, o tom svědčí policejní statistiky, podle kterých rok od roku stoupá jak počet přistižených opilých cyklistů, tak nehod, které s alkoholem v krvi způsobili.

První víkend: čtyři mrtví

A velkým varováním pro všechny, kteří se chystají vyjet v létě na kole, by měl být uplynulý víkend, který lze považovat za první prázdninový. Z dvanácti obětí nehod byla hned třetina, tedy celkem čtyři lidé, cyklisté, upřesnil ve čtvrtek Lerch.

„Téměř každá třetí dopravní nehoda, kde je viníkem cyklista, je zaviněna pod vlivem alkoholu. A narůstá to,“ podotkl šéf dopravních policistů.

Jeho podřízení proto během léta míní podniknout v rámci projektu „Řídím, piju nealko“ několik preventivních akcí v každém kraji republiky zaměřených i na cyklisty.

Přistižení opilí cyklisté
2010929
2011600
2012666
2013642
2014850
Opilí cyklisté jako viníci nehod
2010532
2011727
2012639
2013723
2014786
Zdroj: policejní prezidium

A budou se týkat jak alkoholu, tak i povinné výbavy, jako jsou přilby, osvětlení kol či reflexní ochranné pomůcky. První plánují už 15. července na cyklostezky v okolí Bedřichova na Liberecku.

Ale nejen dopravní policisté se v létě zaměří na alkoholem posilněné cyklisty. Kontroly chystají například berounští policisté především na cyklostezkách vedoucích po okolí kolem turisticky vyhledávaných hradů Karlštejn a Křivoklát.

„Probíhá to v tomto období každý rok a určitě se na cyklisty zaměříme i letos,“ uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Na opilé lidi na kolech zacílí třeba i ostravští městští strážníci. „Máme nachystané na letní období několik preventivních akcí, a to i na povinnou výbavu jízdních kol. Cyklisty při nich pokutovat nebudeme, ale spíše jim radit, co by měli mít,“ řekla Právu Margareta Nosková z úseku prevence a propagace Městské policie Ostrava.

Cyklostezky i koupaliště

Doplnila, že strážníci budou také kontrolovat, zda děti do osmnácti let jezdí s povinnými přilbami, a pak se rovněž zaměří na přepadovky opilých cyklistů na předem vytipovaných místech, jako jsou cyklostezky nebo i koupaliště, z Ostravska například to největší ve Vřesině.

A přistiženého člověka s alkoholem v dechu pak může čekat mnohem delší cesta domů, než plánoval.

„Když jsme takového cyklistu nedávno v Porubě zastavili a on se přiznal, že vypil dvě až tři piva, strážníci ho poučili, že musí z kola sesednout a dále ho jen vést,“ přiblížila Nosková.

Jenže ne každý výtečník podobných nařízení dbá, a sotva strážníkům či policistům zmizí z dohledu, sedne na kolo znovu, aby byl doma rychleji.

V takovém případě se ale podle Lercha dopouští znovu přestupku, a pokud by ho policisté za chvíli opět chytili při jízdě, navíc by spáchal i další přestupek v podobě neuposlechnutí výzvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám