Hlavní obsah

Jermanová chce být středočeskou hejtmankou. Babiš další dva kandidáty tají

Právo, Jan Rovenský

Místopředsedkyně ANO a Sněmovny Jaroslava Jermanová zvažuje, že by v krajských volbách v příštím roce vedla středočeskou kandidátku babišovců a případně se stala hejtmankou. Právu to ve čtvrtek potvrdila s tím, že by pak pustila poslanecký mandát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny a hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

Článek

„Chodili za mnou lidé a říkali, že bych byla dobrá volba, protože mám zkušenosti z komunální i regionální politiky,“ řekla Jermanová Právu. Kdyby vedla kraj, odešla by ze Sněmovny.

„Těžko lze dělat hejtmana a k tomu poslanecký mandát, potažmo místopředsedkyni Sněmovny. Určitě bych neměla obě funkce, jedna vylučuje druhou,“ uvedla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Její kandidaturu podporuje i lídr ANO Andrej Babiš. „Je to určitě dobrý nápad. Myslím, že to zvládne, má zkušenosti z komunální politiky,“ řekl Právu s tím, že Jermanová je jednou ze tří kandidátek ANO na hejtmanku. Další dvě jména už odmítl prozradit. „Na rozdíl od ČSSD pracujeme se ženami rádi a bez směrnic,“ popíchl Babiš soc. dem. kvůli chystaným kvótám na kandidátkách ČSSD.

Chybí jí vazba na občany

Jermanová na dotaz, zda by odchodem ze Sněmovny nezklamala voliče, odpověděla, že by do regionální politiky šla, aby v ní mohla činit konkrétnější věci.

„Místo ve Sněmovně je významné, ale trošku mi tam chybí ta úzká vazba na naše občany. V kraji či městě je to vždycky věc velmi rychlé reakce, že hned od občanů slyšíte podněty, kritiku, práce s lidmi je tam mnohem bližší než ve Sněmovně,“ dodala. Jermanová na sebe ve Sněmovně upozornila prosazením zákazu podávání alkoholu v době zasedání dolní komory.

Foto: Ano2011

František Petrtýl

Pokud by ze Sněmovny odešla, získal by po ní poslanecký mandát člen představenstva fotbalového klubu Mladá Boleslav František Petrtýl. Za babišovce se neúspěšně ucházel o post senátora ve volbách v roce 2012, skončil na čtvrtém místě.

Silná konkurence: Rakušan, Endrlová

Pokud ANO nominuje Jermanovou, bude se muset místopředsedkyně babišovců připravit na silnou konkurenci. V ČSSD se počítá s tím, že místo bude obhajovat současný hejtman Miloš Petera a za Starosty a nezávislé nejspíš starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín), jehož kandidátka loni v komunálních volbách získala 64 procent, či starostka Berouna Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci).

Úřadující předseda STAN Petr Gazdík řekl Právu, že do voleb půjdou Starostové samostatně a nebudou tvořit jednu kandidátku s TOP 09, s níž spolupracují ve Sněmovně. „Máme velmi silnou kandidátku a velmi významné starosty jako v Kolíně, Neratovicích, Kralupech nad Vltavou nebo v Berouně i některé významné osobnosti, které za nás budou kandidovat,“ uvedl Gazdík.

Šéfka středočeské TOP 09 a místopředsedkyně strany Helena Langšádlová potvrdila, že nejpravděpodobnější je varianta, že topka půjde do voleb na vlastní pěst. Vytipované kandidáty už strana má, o koho jde, neprozradila ani Langšádlová.

ODS také není rozhodnuta, spoléhá na primárky v kraji. Podle informací Práva je ale kandidátů na hejtmana víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám