Hlavní obsah

Český generál Petr Pavel nastupuje do velení NATO

Bývalý šéf českého generálního štábu, generál Petr Pavel nastupuje do nejvyššího velení Severoatlantické aliance, kde se jako první zástupce nových členských zemí stane předsedou jejího Vojenského výboru. Funkce se oficiálně ujme v pátek.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Generál Petr Pavel (vpravo) vystřídá v čele Vojenského výboru NATO Knuda Bartelse(vlevo).

Článek

"Naplňuje mě to velkým očekáváním... Výzvy mám rád, ale s velkou pokorou přistupuji k tomu, jaký rozsah povinností a odpovědnosti na této funkci leží," popsal generál své pocity. Podle něj bude jeho mise náročná i vzhledem k tomu, jaká bezpečnostní situace nyní v Evropě panuje.

"Bezpečnostní prostředí je velice turbulentní a vyvíjí se rychleji, než bychom chtěli," řekl. Hlavní hrozby jsou podle něj "notoricky známé": jde zejména o důsledky konfliktu na Ukrajině, islámský extremismus, zejména postup radikálního hnutí Islámský stát, a rizika spojená s vlnou imigrantů, kteří do Evropy míří z Blízkého východu a severní Afriky.

Pavel už dříve sdělil, že si do Bruselu vezme několik českých spolupracovníků. Půjde o šest bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, do aliance ale zamíří i skupina vojenských policistů, kteří se budou starat o jeho bezpečnost.

Český generál byl do funkce zvolen už loni na podzim. Česko, které Pavla do druhé nejvyšší alianční funkce nominovalo, hradí náklady na zabezpečení jemu i jeho týmu. Ročně by to mělo být až 90 miliónů korun. Předseda výboru má k dispozici štáb, který je obsazován národním i mezinárodním personálem.

Mandát v čele vojenského výboru je tříletý a může být prodloužen. Předseda Vojenského výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám