Hlavní obsah

Spočítejte Romy a nasaďte do ulic armádu, vyzývá ústecká hospodářská komora

Novinky, tov

Se zajištěním bezpečnosti v Ústí nad Labem by měla policistům pomoci armáda a okres by měl spočítat romskou populaci. Vyzývá k tomu v e-mailu zaslaném primátorovi města okresní hospodářská komora. Otevřenou výzvu zveřejnila i na svém webu. Celostátní vedení komory označilo formu i obsah výzvy za nevhodný.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Aktivisté vyvěsili na ubytovnu nápisy o právu na bydlení.

Článek

„Ihned by se dalo zařídit, aby armáda začala plnit i svoji vnitřní funkci, tzn. pomáhat při policejní službě na ulici. Armáda může začít toto dělat neodkladně a městům by to přineslo velké úspory. Strážní služba ve vyloučených lokalitách by byla ideální praktickou přípravou,“ píše se ve výzvě, pod kterou je podepsán koordinátor vnější komunikace okresní HK Jan Kymla.

Kvůli problémům při soužití s Romy se podle textu výzvy lidé stěhují pryč z ústeckého regionu a klesají ceny nemovitostí. Mezi důvody k sepsání výzvy uvádí mimo jiné zprávy Ústeckého deníku, podle kterého mají na území města vzniknout čtyři nové ubytovny.

„V Ústí nad Labem a jiných městech hrozí demografická katastrofa, která je možná již nevyhnutelná. Negativní imigrace nepřizpůsobivých obyvatel či jen sociálně slabých, přímo souvisí s emigrací obyvatel z Ústí nad Labem. Jeden vysoce postavený policista na otázku: Kolik je v Ústí Romů? odpověděl takto: Moje děti se odstěhovaly. Většina mladé generace, která vystudovala na kvalitních vysokých školách, se snaží z regionu vystěhovat nebo se do něj nevrací,“ napsal Kymla.

Vedení označilo výzvu za nevhodnou, prý ale chápe důvody

„Tak jak můžeme vidět v některých městech USA, Francie, Švédska a v dalších zemích, ten slušnější a méně agresivní živel je vždy vytlačen. Abychom mohli problém popsat, musíme zjistit jeho důkladný popis, tzn. udělat například kvalifikovaný odhad romské populace v okrese Ústí nad Labem a jinde. Tato činnost nemůže být diskriminační, neboť i sama Evropská unie nás nutí počítat romské děti ve školách. Odhad může provést například městská policie,“ dodává.

Připojuje odhad některých neziskových organizací, podle kterých žije v okrese Ústí nad Labem  přibližně 20 až 25 tisíc Romů.

„Přestože chápeme některé důvody, které mohly představitele ústecké komory vést k tomuto vyjádření, považujeme formu i obsah této výzvy za nevhodný. Naznačovat, že by měla být v Ústí nad Labem nasazena armáda na řešení  problémů s vnitřní bezpečností v souvislosti s jednou sociální či etnickou skupinou, je pro nás nepřijatelné a pochopitelně nesouhlasíme s jakýmikoli diskriminačními, rasistickými nebo xenofobními projevy,“ řekla Novinkám mluvčí komory Karolína Kyselová.

Otázku, zda chtějí záležitost s podřízenou organizací nějak řešit, ale nechala bez komentáře. „Nepochybně je právem podnikatelů vyjadřovat se ke společenským jevům, a tedy i upozorňovat na problémy, které jim mohou ztěžovat podnikání. Ostatně důkazem toho, že je situace v této věci v oblasti Ústeckého kraje složitá, je i fakt, že zde působí například Agentura pro sociální začleňování,“ dodala mluvčí.

Komora v Ústí nad Labem výzvu zveřejnila již minulý týden. Poté, co na ni upozornila místní média, označila jejich články za „hrubě rasisticky překroucené“. Výzvu včetně pasáže o armádě na webu nechala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám