Hlavní obsah

Senátor Hlavatý přiznal přes 11 miliónů vedlejších příjmů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Víc než polovina senátorů již podala svá přiznání o vedlejších příjmech, nákupu cenných papírů a majetku a také o svých dluzích za loňský rok. Senátoři jsou povinni své odhalení každoročně provést do konce června. Mezi 47 členy horní komory, kteří si pospíšili, zveřejnil nejvíce vedlejších příjmů loňský Podnikatel roku - majitel a zároveň generální ředitel královédvorské Juty Jiří Hlavatý (zvolen za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hlavatý, podnikatel a senátor za hnutí ANO

Článek

V přiznání za období od 18. října 2014, kdy byl zvolen do Senátu, uvedl, že si vyplatil 569 761 korun čistého na firemním platu. K tomu bral starobní důchod, který v témže období činil 106 753 korun. „Jde o starobní důchod za dva a půl měsíce, kdy jsem se stal senátorem,“ řekl v úterý Právu.

Vedle těchto příjmů Hlavatý uvedl ve svém přiznání také dividendy 10 497 452 korun po zdanění.

Jako senátor bez funkce pobírá základní měsíční hrubý plat 61 400 korun plus náhrady.

Druhé nejvyšší vedlejší příjmy uvedla místopředsedkyně výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Eva Syková (za ČSSD). Jako ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV si přišla na 1 843 596 korun.

Dalšího téměř půl miliónu získala za práci v Ústavu neurověd UK, další menší částky pobírala za působení ve výzkumné radě Technologické agentury, v radě vlády pro vědu výzkum a inovace a jako zaměstnanec IKEM. Dohromady si přivydělala přes 2,5 miliónu.

Vedou lékaři a místní politici

Mezi senátory s nejvyššími vedlejšími příjmy figurují zatím také dva další lékaři. Náměstek pro léčebnou péči Nemocnice s poliklinikou v Karviné Ráji Radek Sušil (ČSSD), který je místopředsedou výboru pro zdravotnictví, si loni přivydělal 1 173 430 korun.

Dětská neuroložka a zároveň místopředsedkyně stejného výboru jako Syková Alena Dernerová (Severočeši.cz) uvedla, že dostala za výkon své profese 660 tisíc korun a k tomu za působení ve správní radě VZP 164 294 korun.

Miliónové příjmy za politické funkce k senátorskému platu zveřejnili také Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje (1 089 169 Kč), Stanislav Juránek, náměstek jihomoravského hejtmana (1 028 880 Kč) a Antonín Maštalíř, který dostal 1 054 774 korun za starostování Slezské Ostravy. Vedlejší příjmy za funkce ve vedení svých obcí přiznalo dalších třináct senátorů. Mezi nimi i Jaroslav Kubera (ODS), kterému primátorování Teplic vyneslo 912 tisíc.

Investice do domů a cenných papírů

Osobní majetek loni nejvíce rozšířili Jiří Šesták (Hnutí Občané pro Budějovice), Miloš Malý (ČSSD) a Jozef Regec (nestraník, zvolen za ČSSD).

Ředitel Jihočeského divadla Šesták se stal spoluvlastníkem domu za dva milióny, na který si půjčil přes milión korun od různých osob a od ČMSS. Místostarosta Kroměříže Malý nakoupil pozemky za 1,6 miliónu a Regec si pořídil – jak napsal „domeček“ – za 350 tisíc a auto za 850 tisíc korun.

Do cenných papírů investovali také Zdeněk Besta a Petr Vícha (oba ČSSD), kteří shodně nakoupili dluhopisy za půl miliónu.

V minusu je z těch, kdo již zveřejnil své příjmy, nejvíce místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová (ČSSD). Vedle hypotéky ve výši téměř 3,6 miliónu také uvedla, že si od města půjčila 300 tisíc Kč z Fondu rozvoje bydlení.

Zákonodárci nemají na rozdíl od členů vlády zakázány vedlejší aktivity, pouze musejí každoročně přiznávat příjmy z nich plynoucí.

Ve Sněmovně se zatím na webu mandátového a imunitního výboru, který je adresátem, letos žádné přiznání poslanců ani členů vlády a dalších vybraných činitelů neobjevilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám