Hlavní obsah

Z názoru obcí k udělení doplatku na bydlení je cár papíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanovisko obce ohledně vyplacení doplatku na bydlení nemusí být pro úřady práce závazné. V úterý to dopisem oznámil ministr vnitra Milan Chovanec šéfce resortu práce a sociálních věcí Michaele Marksové (oba ČSSD). Kromě toho, že změnil své původní stanovisko, doporučil rovněž rychlou novelizaci zákona.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ubytovna v Ostravě-Přívoze

Článek

Vládní agentura pro sociální začleňování spočítala, že by kvůli nesouhlasu obcí s doplatkem mohla až 17 000 lidí z ubytoven hrozit ztráta střechy nad hlavou. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) minulý týden řekl, že nejrychlejším řešením nynější situace by bylo to, kdyby ministerstvo práce dalo úřadům práce návod, jak přesně mají postupovat. Nutná je ale změna zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Ustanovení o souhlasu obcí se dostalo do zákona loni jako pozměňovací návrh. Ministerstvo práce požádalo Chovance na začátku roku o jeho posouzení. Své původní stanovisko o závaznosti souhlasu obcí ministr vnitra nyní změnil. Vychází z názoru svého poradního sboru. Ten navíc stejně jako legislativní rada vlády upozornil na pochybnosti o ústavnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doplatek na bydlení
Doplatek patří mezi dávky hmotné nouze. Získají ho ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení a jimž ani s ním nezbývá na živobytí. Doplatek potřebným výdaje za byt dorovnává tak, aby jim na živobytí zůstalo.
Na doplatcích na bydlení úřady práce za první čtyři měsíce vydaly 1,08 miliardy korun. Loni za stejné období byla suma o pár milionů nižší. V dubnu doplatek pobíralo 75 000 lidí, před rokem 75 700.

„Dochází ke střetu ústavního práva obce na samosprávu a ústavních práv žadatele o přiznání doplatku na bydlení, konkrétně ústavního práva na pomoc v hmotné nouzi a spravedlivý proces. Nelze plně upřednostnit jedno z ústavně zaručených práv," uvedl v dopisu Chovanec. Podle něj i podle Dienstbiera je opatření v zákoně nesystémové a je nutné rychle připravit novelu.

Zbytečná administrativa, tvrdí starosta

Bohumínský starosta a senátor Petr Vícha řekl, že město na problematičnost ustanovení dlouhodobě poukazovalo. Souhlasy odmítá udělovat, protože má o žadatelích minimum údajů, a nemůže tak objektivně rozhodovat.

„Je paradoxní, že poslední, kdo ještě v tomto Kocourkově bojuje za větší efektivitu státu proti mrhání penězi a proti tomu, aby standardem bydlení pro rodiny s dětmi nebyly ubytovny, jsou obce. A za to budou nyní potrestány, jejich stanoviska budou absolutně nezávazná a vynaložené náklady na tuto administrativu si stát opět připíše na konto své neschopnosti,” uvedl Vícha.

Reklama

Výběr článků

Načítám