Hlavní obsah

Převoz zemřelého na pitvu pozůstalí nemusí platit, rozhodl soud

Novinky, jas

Převoz na pitvu a související úkony, jako je přenesení těla do rakve či její příprava, spadají pod náklady hrazené ze zdravotního pojištění a pozůstalí je nemusí platit. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který zrušil rozhodnutí brněnského krajského soudu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pitevní stůl, ilustrační snímek

Článek

Ten se zabýval sporem pohřební služby, jež se žalobou bránila pokutě 60 000 korun, kterou jí uložila Česká obchodní inspekce za to, že požadovala po pozůstalém proplacení převozu těla zemřelého na pitvu. Pokutu následně krajský soud zrušil.

Podle NSS však došlo k chybné interpretaci zákona, neboť pojem „převoz zemřelého na pitvu“ v sobě obsahuje i další úkony, které s převozem souvisejí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Celý převoz je hrazen z veřejného zdravotního pojištění zemřelého a pohřební služba jej nemůže navíc objednateli účtovat pod položkami, které jsou v ceně služby již zahrnuty,” konstatoval NSS s tím, že rozsudek krajského soudu musí být zrušen.

Mrtvého by mohli nosit sami

NSS připomněl, že pokud by mohly být další úkony spojené s převozem na pitvu hrazené zvlášť, mohlo by hypoteticky dojít k  situaci, „kdy by pozůstalí nebo formální objednatel převozu zemřelého na pitvu specificky 'neobjednanou' službu snesení zemřelého k transportnímu vozidlu zajistili sami, vlastní silou nebo třeba s pomocí třetích osob,” což by bylo absurdní.

Reklama

Výběr článků

Načítám