Hlavní obsah

Zveřejňovat fotky budov, třeba z dovolené, má být trestné

Právo, Stáňa Seďová

Rozdíl mezi vyfocením a zveřejněním fotky na internetu se dnes téměř smývá. Chystá se však evropská úprava zákona, která zakáže jakoukoli publikaci snímků budovy bez souhlasu architekta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Horský hotel a televizní vysílač na Ještědu, jedna z nejfotografovanějších staveb v České republice.

Článek

Kdo by fotku zveřejnil například na Facebooku, čekala by ho žaloba. Europoslanci chtějí úpravu autorského práva schválit už v červenci.

Legislativní výbor Evropského parlamentu tento týden posvětil pozměňovací návrh europoslance Jean-Marie Cavada, týkající se celoevropské úpravy autorského práva. Pro tento návrh zvedl ruku i český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda legislativního výboru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za snímek žaloba

Finální slovo padne v červenci během hlasování europarlamentu, nicméně lze očekávat, že poté, co návrh podpořila většina členů výboru, bude hladce schválen i většinou poslanců.

Výsledkem bude, že si budeme muset dávat pozor na to, co fotografujeme
senátorka Ivana Cabrnochová

Ostatně ve Francii, Itálii a Belgii tato pravidla již platí. V Česku nyní platí princip takzvané svobody panoramatu. Tedy cokoli, co je ve veřejném prostranství vystaveno permanentně, může být vyfotografováno a zveřejněno. Jenomže to má v úmyslu nová úprava zakázat.

Celoevropská směrnice zní takto: „Legislativní výbor zastává stanovisko, že komerční používání fotografií, videozáznamů či dalších vyobrazení děl, která jsou trvale umístěna na fyzických veřejných místech, musí být vždy vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob.“

„Pokud navrhovaná změna projde, v praxi to bude znamenat problém prakticky pro každého z nás. Výsledkem bude, že si budeme muset dávat pozor na to, co fotografujeme. Bez svolení architekta stavby nebude povoleno zveřejnit třeba fotografii vysílače na Ještědu na Facebooku nebo na Wikipedii. Za toto jednání bude hrozit žaloba,“ upozorňuje senátorka Ivana Cabrnochová (SZ).

Wikipedie přijde o desetitisíce fotek

„Pokud o současnou svobodu panoramatu přijdeme, budeme muset smazat z Wikipedie desetitisíce fotografií. To by byla obrovská škoda, třeba i pro zahraniční návštěvníky, kteří by se rádi o naší zemi něco dozvěděli,“ kritizuje návrh Vojtěch Dostál, předseda spolku Wikimedia Česká republika, který Wikipedii v ČR zastupuje.

Přestože se europoslanec Svoboda brání, že na amatérské fotografy, kteří své fotky zveřejňují na sociálních sítích, nebude mít změna dopad, podle pravidel Facebooku se mýlí. Když jste uživatelem této sociální sítě, souhlasíte automaticky s pravidly, mezi nimiž nechybí to, že nebudete zveřejňovat obsah ani činit kroky zasahující do práv jiných osob nebo jinak porušující zákon.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Tančící dům na Jiráskově náměstí.

A to by podle nové evropské úpravy byly domy, kostely a památky, u kterých se každý turista nadšeně fotí. Na stejná pravidla přistupuje každý uživatel Youtubu a dalších sociálních platforem.

„Jsem připravena bojovat proti této nesmyslné úpravě autorského zákona, která by omezila svobodu fotografování a negativně by zasáhla do našeho každodenního života. V krátké době svolám do Senátu debatu, jejímž cílem bude zahájit odpor proti tomuto legislativnímu zmetku,“ plánuje Cabrnochová.

„Cílem je přesvědčit před červencovým hlasováním europoslance, aby zachovali svobodu panoramatu tak, jak ji známe dnes. Je to zájem nás všech,“ konstatuje senátorka.

Anketa

Ukazujete fotky z dovolených na sociálních sítích?
ano, hodně fotek
36,6 %
jednu nebo dvě
14,7 %
ne
48,7 %
Celkem hlasovalo 7534 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám