Hlavní obsah

Sobotka: Babiš by si měl vybrat, buď podnikání, nebo politika

Právo, Novinky, ada, nig

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) bude muset dříve nebo později přemýšlet o tom, jestli by se neměl vzdát svého podnikání a věnovat se pouze veřejnému životu, anebo se vzdát politiky a vrátit se k podnikání. Prohlásil to během čtvrtečních interpelací ve Sněmovně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řeč přišla i na kauzu složka Šincl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

„V situaci, kdy jsou tyto věci propojeny způsobem, jaký zažíváme dnes, to zatěžuje práci jak Andreje Babiše jako ministra financí, tak fungování vládní koalice,“ dodal premiér.

Připomněl, že na podobné téma mluvil už na začátku koaliční spolupráce ANO a ČSSD. „Bohužel koaliční partner na to nereagoval a rozhodl se jít jinou cestou, podle mého názoru toto rozhodnutí není správné,“ prohlásil premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jestliže se Babiš podnikání nevzdal, pak podle Sobotky čelí podezření ze střetu zájmů a vznikají takové problémy, jakými byl případ znehodnocení úrody zemědělce Bohumíra Rady firmou Agro Jevišovice, která patří do Babišovy skupiny Agrofert. Agro Jevišovice měla nedávno zničit chemicky Radovu úrodu. Řešila tím spor o právu nakládat s pozemkem, kde byla pšenice zaseta. Škoda byla odhadnuta na čtyři milióny korun. [celá zpráva]

„Myslím si, že takové řešení obchodního sporu není normální a firma neměla postupovat tak agresivně. Pro Agrofert a ministra financí existuje možnost věc smírně vyřešit a eventuálně nahradit vzniklou škodu,“ uvedl v odpovědi na interpelaci Radima Holečka (ODS) premiér.

Má Babiš složku i na Sobotku?

K aktuální aféře Babiše s poslancem Ladislavem Šinclem se vrátil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Jestlipak víte, zda má i na vás Andrej Babiš složku, na členy koaliční rady, na členy koaličních klubů nebo na členy opozičních klubů? Zda se ho na to zeptáte, a pokud on odpoví ano, zda ho požádáte, aby to v rámci politického boje nepoužíval?” zeptal se Sobotky.

Premiér na toto neodpověděl, v reakci označil Babišovo chování za nepřijatelné. „Vystoupení pana ministra Babiše vůči poslanci Šinclovi na jednání, které probíhalo o konkrétním návrhu zákona, pokládám za nepřijatelné, pokládám ho za překročení mezí, které by překročeny být neměly, a požádal jsem ministra financí během dnešního jednání koaliční rady, aby takovým způsobem dále nepostupoval, požádal jsem ho, aby se poslanci Šinclovi omluvil, ministr financí to odmítl,” řekl premiér.

ČSSD ve středu obvinila Babiše, že při koaliční schůzce k zákonu o pojišťovnictví vytáhl složku papírů s poslancovým jménem a vykládal mu, co všechno o něm ví. „Já na vás vím, co vy jste vlastně zač. Korupčník, platí vás Valenta (Ivo Valenta, senátor zvolený za Stranu soukromníků ČR a majitel sázkové společnosti Synot - pozn. red.). Vyhodili vás z banky, tak mi nemáte co klást otázky. Vy jste převedl na manželku barák, to je jasná korupce. Matka koupila pozemek. Já jsem jen zíral,“ popsal Šincl středeční schůzku ve Sněmovně. [celá zpráva]

Anketa

Měl by si Andrej Babiš vybrat, zda se bude věnovat podnikání nebo politice?
ano, ať dělá jen jedno
63,5 %
ne, klidně ať dělá obojí
36,5 %
Celkem hlasovalo 3729 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám