Hlavní obsah

Mládek jde zase na kobereček k Sobotkovi. Bude vyměněn?

– Praha
Právo, Karolina Brožová

I když o svých plánech premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prozatím mlčí, ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) zřejmě svou pozici ve vládě jistou skutečně nemá. Za posledních čtrnáct dní půjde ve čtvrtek na kobereček k předsedovi vlády už podruhé.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„Požádal jsem všechny ministry za soc. dem., aby zvýšili své nasazení. S panem Mládkem budu mluvit o tom, jak to udělá,“ napsal ve středu Právu v textové zprávě Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O tom, že by měl být ministr aktivnější, už přitom nedávno s Mládkem Sobotka jednou mluvil. Právě po této schůzce pak také zveřejnil své přání, aby ve vládě za soc. dem. nebyli „líní kapři, ale dravé štiky“.

Mládek poté Právu řekl, že si premiérovo doporučení vzal k srdci, ale podle některých soc. dem. Sobotkovi vadí nejen to, že Mládek není dostatečně vidět. V ministrovi prý nemá dost silného spolubojovníka proti ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Soc. dem. si navíc slibovala, že za práci v resortu průmyslu bude v očích veřejnosti sbírat víc bodů.

Stín na Mládkovo počínání vrhá také jeho spor s ministrem vnitra a prvním místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem ohledně telekomunikační infrastruktury. Chovanec požaduje, aby se problém vyřešil do konce června. Chovanec se ke sporu Právu odmítl vyjádřit.

Ekonom Prouza: Nabídku nemám

V kuloárech už se hovoří i o jméně případného Mládkova nástupce. Mohl by jím být státní tajemník pro evropské záležitosti, ekonom Tomáš Prouza (42), od února rovněž člen ČSSD. Zatím je to však jen spekulace. „S premiérem jsem nejednal, žádnou nabídku nemám,“ řekl ve středu Prouza Právu.

Pokud by Sobotka Mládka odvolal, moc potíží v partaji si tímto krokem zřejmě nezpůsobí. Za Mládkem totiž nestojí žádná členská organizace ani rodný Jihočeský kraj. Oblíbený není ani u veřejnosti, letos si za své návrhy na prolomení těžebních limitů vysloužil anticenu Ropák roku. [celá zpráva]

V oblibě jej nemají ani živnostníci, o nichž na sjezdu ČSSD před dvěma lety řekl, že „parazitují“ na zaměstnancích. Za to se pak omluvil. Sobotka to tehdy označil za hloupý výrok. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám