Hlavní obsah

Babiš prý vydíral Šincla: Já na vás vím, co jste zač

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha
Aktualizováno

Vážná koaliční roztržka mezi soc. dem. a ANO propukla ve středu ve Sněmovně. Situace došla tak daleko, že se konfliktem mezi vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem bude ve čtvrtek ráno zabývat klub soc. dem. spolu se stranickým grémiem.

Foto: Petr Horník/Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ladislav Šincl (vpravo) a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Podle ČSSD totiž ve středu Babiš obvinil Šincla při koaliční schůzce k zákonu o pojišťovnictví z korupčního jednání. Jak řekl rozechvělý Šincl Právu, na schůzku přišel šéf ANO se složkou papírů označenou poslancovým jménem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Začal z toho vytahovat papírky a řekl mi: Já na vás vím, co vy jste vlastně zač. Korupčník, platí vás Valenta (Ivo Valenta, senátor zvolený za Stranu soukromníků ČR a majitel sázkové společnosti Synot, pozn. red.). Vyhodili vás z banky, tak mi nemáte co klást otázky. Vy jste převedl na manželku barák, to je jasná korupce. Matka koupila pozemek. Já jsem jen zíral,“ popsal poslanec středeční schůzku ve Sněmovně.

„Vzmohl jsem se na to, že on mi má odpovědět na moje otázky, na jejichž kladení mám jako poslanec právo. Mohou být třeba blbé, ale mám na ně právo a budu na ně chtít písemné odpovědi. Není možné, aby na mě vicepremiér sháněl nějaké drby, měl na mě svodku, a vyhrožoval mi před lidmi. Nejvíc se mě dotklo, že do toho tahal moji rodinu,“ dodal poslanec.

Prý mu Babiš řekl, ať si dá bacha. Měl ho také obvinit, že udržuje kontakty s vlivným advokátem a šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou a s právníkem a přítelem premiéra Radkem Pokorným.

„S těmi lidmi se neznám, a nescházím se ani s panem Valentou, od kterého jsem prý měl vzít nějaké peníze z loterií,“ odmítl Šincl Babišova slova.

Z IPB, kde kdysi pracoval, odešel sám, když vyhrál výběrové řízení na vedoucího vznikající pobočky IPB pojišťovny, sdělil Právu.

ČSSD je rozhořčena

Šincl informoval o průběhu schůzky svého stranického předsedu premiéra Bohuslava Sobotku. Ten ho ujistil, že ve čtvrtek se bude situací zabývat poslanecký klub. Šincl zvažuje, že bude ve věci ještě ve čtvrtek interpelovat.

„Nemá smysl, abych interpeloval Babiše kvůli Babišovi, takže se asi obrátím na premiéra, co si o tom myslí,“ sdělil Právu.

Jaký by měl být výsledek jednání klubu, nikdo neví, ale soc. dem. poslanci jsou podráždění způsobem vicepremiérova chování, které nazvali zastrašováním.

Babiš odmítá, že by poslance zastrašoval. Na otázku Práva, jestli mu vyhrožoval, odpověděl, „Nevyhrožoval, četl jsem některé citace monitoringu tisku.“

Jak dodal, „pomluvy vyslovil včera pan Šincl ve Sněmovně, i když věděl, že dnes budeme jednat o jeho pozměňovacím návrhu, který si upekl s mým bývalým náměstkem Prosem za mýma zádama, bez mého vědomí, a proti vládnímu návrhu. Tak jsem na ně dnes reagoval,“ sdělil vicepremiér Právu.

„Nejsem zaměstnancem Agrofertu a nejsem podřízeným pana Babiše. Pokud takovéto praktiky panují v holdingu jeho firem, a zaměstnanci mu to trpí, pak je to vážný problém a věc je k řešení pro odborovou organizaci. Za sebe však konstatuji, že podobné pavlačové manýry do demokratické politiky prostě nepatří,“ napsal ve středu večer v tiskové zprávě ČSSD Šincl.

„Kvůli fintám některých zprostředkovatelů dnes více než půlka životních pojistek končí předčasně a pro klienty vždy nevýhodně. Z této velké hry o provize, v níž se točí až deset miliard ročně, profitují především finanční makléři. Kladu si otázku, co je na zvýšení ochrany lidí před pojišťovacími makléři pro multipodnikatele Babiše tak zásadního, že aby tomu zabránil, neváhá se změnit ve vulgární, ukřičenou domovnici,“ uvedl dále poslanec.

Šincl v úterý přednesl ve Sněmovně pozměňovací návrhy k návrhu zákona o pojišťovnictví z dílny Babišova ministerstva financí. Poslanec v něm navrhl mj. omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Naznačoval, že za nynějšími výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Babiš: Šincl udělal podraz

Babiš jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz“.

„Já se nestačím divit. To vaše vystoupení, pane poslanče, není nic jiného - jeden sprostý podraz! Koaliční! Sprostý koaliční podraz, protože vy dobře víte, že ministerstvo financí, konkrétně náměstek za ČSSD pan Pros dal návrh na vládu, vláda to schválila, já jsem to tu načetl. Potom vy jste přišel s pozměňovákem, který rozpočtový výbor odsouhlasil. A pan Pros na základě vašeho pozměňováku dal příkaz svému podřízenému řediteli odboru Beranovi, aby změnil stanovisko ministerstva financí, bez toho, abych to věděl!“ ostře protestoval Babiš v úterý ve Sněmovně.

„Já zásadně odmítám, abyste tady vykládal o nějakých mých firmách! To si vyprošuji! Moje firmy s tím nemají nic společného,“ prohlásil také Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám