Hlavní obsah

Mladí zůstávají s rodiči až do 27 let. Jen pohodlí v tom není

Právo, Jiří Vavroň

V České republice zůstávají mladí se svými rodiči průměrně do věku 26,7 roku. Důvodem, proč neprchají co nejdříve z domovů, ale není jen snaha užít si pohodlí a péči maminky. Svoji roli hrají i jiné důvody než pohodlí.

Foto: Profimedia.cz

V Evropské unii stráví děti ve společné domácnosti s rodiči 26,1 roku.

Článek

Prodlužuje se doba studií a následně získat práci se stává pro mladé lidi problémem.

V České republice je celková míra nezaměstnanosti na šestiprocentní hranici, míra nezaměstnanosti mladých do 25 let se ale pohybuje kolem 14 procent.

Průměrně stráví děti v Evropské unii ve společné domácnosti s rodiči 26,1 roku, uvádí Eva Kačerová z Českého statistického úřadu v analýze S rodiči do Kristových let.

Mamánci a pragmatici

Nejdříve odcházejí z domova mladí v severských zemích, ve Švédsku průměrně dokonce dříve než ve 20 letech. Mladí Dánové a Dánky se osamostatňují v 21 letech a Finové zůstávají s rodiči o necelý rok déle. Před 25. rokem odcházejí od rodičů také mladí v Nizozemsku (23,5 roku), Francii (23,6), Německu (23,9), Velké Británii (24,1) a v Belgii (24,9).

Ze zemí bývalého východního bloku se tak děje pouze v Estonsku (24,3) a Lotyšsku (24,5). V České republice zůstávají mladí se svými rodiči průměrně do 26,7 roku. Společnou domácnost s rodiči sdílejí nejdéle mladí v zemích jižní Evropy: ve Španělsku, Řecku, Portugalsku a i v Itálii odcházejí z domova až mezi 29. a 30. narozeninami. I po oslavení třicetin bydlí mladí s rodiči na Maltě (30,1) a na Slovensku (30,7). Vůbec nejpozději se osamostatňují mladí v Chorvatsku, kdy domácnost rodičů opouštějí průměrně ve věku 31,9 roku.

Vinu mají i rodiče

Důvodem, proč se dospělí, vydělávající mladí muži ale i ženy s ukončeným vzděláním drží doma, je v řadě případů pohodlí. Mladí lidé využívají služeb své maminky, která pere, vaří, uklízí a nechává jim volnost a prakticky za své služby nic nežádá.

Podle psychologů část viny mají i ti rodiče, kteří se snaží pečovat a usnadňovat život dětem co možná nejdéle. Přitom vychovávají sobce, který vidí jen své zájmy a očekává, že budoucí partnerka v mladším vydání nahradí maminku. Přehnaná rodičovská péče, neschopnost samostatného života, neochota pomáhat partnerovi či partnerce stojí za řadou rozvodů, potvrzují soudci.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti mladých lidí je v Řecku a Španělsku, pohybuje se kolem 50 procent, v celé EU kolem 20 procent.

Dalším problémem je sehnat byt. I přes poměrně nízké úroky jsou splátky hypoték vysoké. Navíc se připravuje opatření, kdy na hypotéky nebude možné dosáhnout bez koruny v kapse. Nájemních bytů je nedostatek, existují prakticky jen ve velkých městech a jsou pro začínající mladé příliš drahé.

Dcery odcházejí dříve

Potřeba získat zaměstnání a vydělat si nějaké peníze současně nutí mladé, aby nejen zůstávali doma, ale odkládali i sňatky a narození prvního dítěte. Ve všech zemích EU 28 odcházejí dcery z domova dříve než synové, uvádějí statistici.

Mladé ženy se osamostatňují průměrně v 25 letech, muži o 2,2 roku později, tedy v 27,2 roku. Největší rozdíly jsou registrovány v Bulharsku, kde ženy zakládají vlastní domácnost v 26,8 roku, muži až ve věku 31,3 roku, v Chorvatsku, kde dcery opouštějí rodiče v 30,2 roku, synové dokonce až v 33,7 letech. V severských zemích, v nichž se děti osamostatňují brzy, jsou rozdíly mezi pohlavími malé, např. ve Švédsku necelé čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám