Hlavní obsah

Agresivita velmocí poroste, předpokládá plán obrany ČR na dalších 15 let

Praha
Aktualizováno

Česká republika a Evropská unie budou v následujících dvaceti letech čelit vážným hrozbám, konstatuje dlouhodobý výhled obrany do roku 2030, který v pondělí schválila vláda. Varuje před zneužíváním médií pro vedení informační války a upozorňuje, že poroste agresivita regionálních velmocí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický na pondělním jednání vlády

Článek

„Materiál vychází ze změněné bezpečnostní situace, reaguje na hrozby a na bezpečnostní stav, který se za poslední rok a půl nebo dva roky poměrně radikálně změnil,” uvedl po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický.

Materiál zmiňuje i nutnost financování obrany. „Také důležitou koaliční dohodu, která mluví o tom, že v roce 2020 by na obranu mělo jít 1,4 procenta HDP,” dodal Stropnický. Příští rok by měl podle návrhu ministerstva financí resort dostat 46,1 miliardy korun.

Česká armáda v příštích 20 letech bude nejčastěji nasazovat své síly mimo území Česka ve spolupráci se spojenci. Nevylučuje ale ani nasazení čistě národní třeba kvůli záchraně českých občanů nebo kvůli evakuaci ambasády. Armáda by měla být připravena pracovat kdekoliv ve světě s výjimkou polárních oblastí.

Materiál před několika dny schválila i Bezpečnostní rada státu.

"Varovací doba pro větší konvenční konflikt i v blízkosti NATO a EU se snížila na týdny až měsíce," stojí v materiálu. Hrozbu podle vojenských stratégů přinese větší rozložení politické moci a ekonomického potenciálu. Ohroženi budou především spojenci ČR.

Státy se budou snažit zajistit přístup ke strategickým surovinám a ovládnout jejich přepravní cesty. Evropa bude podle výhledu o suroviny z Blízkého a Středního východu, z Ruska, Afriky a Střední Asie soutěžit s jihovýchodní Asií včetně Číny. "Výrazné dlouhodobé snížení dodávek z Ruské federace lze potenciálně očekávat ve střednědobém horizontu," uvádí dokument.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám