Hlavní obsah

Počet obyvatel ČR se snížil, lidé více umírali

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky se letos v prvním čtvrtletí snížil o 457 osob na 10 537 818. Počet obyvatel klesl v důsledku přirozeného úbytku, informoval v pátek český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj počtu obyvatel v ČR

Článek

„Úbytek obyvatelstva byl důsledkem záporné bilance přirozené měny, kdy počet živě narozených byl o 4,9 tisíce nižší než počet zemřelých. Saldo zahraničního stěhování bylo nadále kladné (4,5 tisíce), avšak ztrátu přirozené měny plně nevykompenzovalo,” konstatovali statistikové.

V prvním čtvrtletí se narodilo přes 26 tisíc dětí, oproti loňskému roku byl však výrazně vyšší počet zemřelých, konkrétně přes 31 tisíc. To je o 4,5 tisíce výše než v roce 2014.

Podle nich byl v loňském roce počet zemřelých „výjimečně nízký”. Letos nejvíce zemřelých přibylo ve věkové skupině mezi 85 a 89 lety.

Do ČR se v uvedeném období přistěhovalo téměř 11 tisíc osob, nejčastěji ze Slovenska, Ukrajiny a Ruska. Vystěhovalo se naopak přes šest tisíc lidí, přičemž se jednalo především o občany Ukrajiny, ČR, Ruska a Vietnamu.

V prvním čtvrtletí opět došlo ke zvýšení podílu dětí narozených mimo manželství. Ty momentálně představují 47,5 procenta. Mírně klesly i počty uzavřených manželství a rozvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám