Hlavní obsah

Házení vajec na Zemana byl přestupek, nařídil magistrát Praze 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský magistrát nařídil druhé městské části, aby házení vajec na prezidenta Miloše Zemana, k němuž došlo loni 17. listopadu, bylo posouzeno jako přestupek. Úředníci Prahy 2 v dubnu rozhodli, že se o přestupek nejednalo, a věc stejně jako policie odložili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu na Albertově

Článek

"Na základě žádosti Úřadu městské části Praha 2 o prošetření jejich postupu vyslovil magistrát právní názor, že jednání spočívající v házení vajec po prezidentu republiky Miloši Zemanovi vykazuje formální znaky přestupku proti občanskému soužití," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha 2 musí řízení zahájit do jednoho měsíce.

„Věc byla odložena z důvodu, že došlé oznámení neodůvodňuje zahájení řízení o přestupku nebo postoupení věci. Žádné sankce proto uloženy nebyly,“ okomentoval v dubnu rozhodnutí vedoucí odboru správních agend na Praze 2 Ondřej Jícha. [celá zpráva]

Na prezidenta Zemana létala při projevu a odhalení pamětní desky vajíčkaVideo: Česká televize ČT24

S rozhodnutím úředníků nesouhlasila starostka Prahy  2 Jana Černochová (ODS), která prosazovala, aby věc posoudil právě magistrát. Podnět magistrátu nakonec podal tajemník městské části.

Policie věc odložila

Již v lednu případ odložila policie s tím, že se nejednalo o trestný čin, a postoupila jej právě radnici, aby posoudila, zda nešlo alespoň o přestupek.

Při loňském odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly v Praze na Albertově Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase.

Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci. O Praze 2 prohlásil, že je militantně pravicová, a dodal, že pokud by létala vejce na pravicovou hlavu státu, postupovali by úředníci jinak. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám