Hlavní obsah

Členové ČSSD i přes referendum o složení kandidátek nakonec nerozhodnou

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na to, kdo se dostane na kandidátní listinu voleb do Sněmovny, Senátu, obecního nebo krajského zastupitelstva, členové ČSSD podle všeho nebudou mít přímý vliv. Grémium soc. dem. jim chce pouze zaručit možnost hýbat s pořadím lidí, které na kandidátky dosadí krajské vedení.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně. Na snímku zleva Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier a Roman Sklenák

Článek

Ani to však nebude pro členy soc. dem. jednoduché – posunout budou moci jen toho, na kom se jich shodne 30 procent. A to bude prakticky nemožné.

Návrh, o kterém rozhodne Ústřední výkonný výbor ČSSD v září, vzešel z jednání grémia. Jak v úterý informovaly Hospodářské noviny, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který stojí za původní myšlenkou nechat rozhodovat o kandidátkách členy, s ním zásadně nesouhlasí.

„Je to výsměch, je to způsob, jak nic nezměnit, jak úplně popřít výsledek vnitrostranického referenda, které rozhodlo, aby členové měli vliv na podobu kandidátek,“ řekl Právu.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím však nesouhlasí. „Pokud náš návrh na nové primárky projde, budeme jedinou politickou stranou v zemi, která dá skutečně každému členovi možnost ovlivnit podobu kandidátek pro všechny druhy voleb,“ napsal Právu.

„Moudří bafuňáři“

Návrh označil za výrazný posun k demokratizaci ČSSD. „Hranice 30 procent je důležitá, aby se zabránilo účelovým manipulacím a šlo skutečně o názor většího počtu soc. demokratů, a ne o mínění několika jednotlivců,“ uvedl premiér.

Návrh počítá s tím, že krajské vedení ČSSD složí kandidátku do voleb z návrhů, které mu pošlou okresní buňky. Listinu pak nechá posoudit všemi členy ČSSD v kraji. Pokud 30 procent z nich zakroužkuje nějakého kandidáta, dostane se na listině nahoru. Doplnit nové jméno však členové moci nebudou.

„Srovnejte to s požadavkem pěti procent preferenčních hlasů ve sněmovních, evropských nebo krajských volbách. To znamená, že jak tu kandidátku navrhnou moudří bafuňáři, tak zůstane,“ řekl Dienstbier Právu.

„Na složení kandidátek mít vliv členové vůbec nebudou a na pořadí velmi malý. Snad každý uzná, že to nevyhovuje principu, který byl schválen před rokem ve vnitrostranickém referendu, že o podobě kandidátní listiny budou rozhodovat členové,“ dodal ministr.

Kraje spokojené

Zatímco se rozčiluje, krajské špičky ČSSD jsou spokojené. Například šéf ČSSD na Zlínsku Dalibor Sedláček má pocit, že návrh dává členům dostatečnou možnost zasahovat do podoby kandidátek.

„Zatím je to jen návrh, o kterém se ve vedení soc. dem. i v krajích diskutuje. Myslím, že 30 procent je přiměřené číslo. Ale když mě někdo argumenty přesvědčí k jinému, tak se přikloním k tomu,“ řekl Právu.

Kvóty pro ženy

Při skládání kandidátek budou muset krajské organizace ČSSD zohlednit i další výsledek vnitrostranického referenda – totiž aby alespoň 40 procent tvořily osoby opačného pohlaví.

„Kvóty žen se zajistí tím, že se uloží okresům, aby toto respektovaly při sestavování svých návrhů,“ sdělil Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Referenda soc. dem. loni v létě se zúčastnilo 52 procent členů – téměř 12 tisíc lidí.

Zhruba 89 procent z nich se vyslovilo pro to, aby o konečné podobě kandidátky rozhodovali v přímém hlasování všichni členové ČSSD.

Na otázku, zda souhlasí s tím, aby alespoň 40 procent všech kandidátů do kraje a Sněmovny tvořily osoby opačného pohlaví, řeklo „ano“ 52 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám