Hlavní obsah

Uchazeče o místo vyškrtli ze soutěže, byl moc levný

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Petr Bočan patří už do páté generace lesnické rodiny z Blovic na Plzeňsku. Proto se také letos na jaře přihlásil do výběrového řízení na hospodáře městských lesů. Měl ale smůlu, své služby totiž 37letý profesionál v oboru radnici nabídl moc levně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Výběrová komise v čele se starostou Janem Poduškou (ODS) ho za příliš nízkou cenu z konkurzu vyřadila a vybrala jiného uchazeče, kvůli kterému dokonce navýšila cenu zakázky o stovky tisíc korun tak, aby mohl uspět.

„Moji nabídku vůbec nehodnotili s tím, že předložená cena se jim zdála příliš nízká. Já nejsem na této funkci nijak finančně závislý, chtěl jsem jen to, aby město za dobré služby zaplatilo co nejméně, když všude proklamuje, že musí šetřit,“ uvedl Bočan. Rozhodnutí komise ho hodně překvapilo. „Vůbec nevím, co si mám myslet. Je to hodně zvláštní, opravdu mě to mrzí.“

Podivnosti od začátku

Veřejnou zakázku v hodnotě do 300 tisíc korun provázejí podivnosti už od samého začátku. Město ji poprvé vypsalo 18. března, přihlásilo se do ní pět zájemců, všichni s dlouholetou praxí v lesnictví. Čtyři z nich nabídli cenu přibližně stejnou, okolo dvou set tisíc korun za čtyřleté období.

Ten pátý, Martin Šertl, přes půl miliónu. A právě jeho komise vedená starostou vybrala a doporučila zastupitelům, aby ho do funkce požehnali. Ti ale návrh smetli se stolu.

„Samozřejmě že jeden z důvodů, proč jsme to neschválili, byla předražená nabídka. Za druhé nám nikdo nebyl schopen říci, jaká byla vlastně hodnoticí kritéria,“ uvedla zastupitelka Martina Králová (ANO). Podle ní bylo v podkladech na jednom papíru napsáno, že komise kladla důraz na nabídkovou cenu.

Město zvedlo cenu

„Což byla úplná hloupost s ohledem na značně přemrštěnou vítěznou nabídku. Na druhém papíře zase stálo, že nabídky se hodnotily podle jiných kritérií, než je nabídková cena. Když jsme se ptali na to, jaká to jsou, tak nám nikdo nedokázal odpovědět,“ dodala Králová.

Město proto vypsalo opakovanou veřejnou soutěž, kde už ale hodnotu zakázky zvedlo na půl miliónu korun. Kromě původního vítěze Šertla se do ní přihlásil ještě bývalý revírník Lesů ČR Jiří Lev a také znovu Bočan, kterého hodnotící komise složená z pětice radních hned vyškrtla právě s ohledem na to, že předložil cenu, která podle ní „není v místě a čase obvyklá“.

Vybrala tak opět Šertla za cenu 528 tisíc korun, tedy za více než dvojnásobek toho, co by město zaplatilo Bočanovi. Toto rozhodnutí komise se dostane opět na přetřes zastupitelům ve středu.

Nabídka prací byla stejná, cena však dvojnásobná

„Už při výsledku prvního výběrového řízení mi bylo jasné, koho tam chtějí. Není přeci normální, aby vybrali někoho, kdo je dvakrát tak drahý jako my ostatní. Nabídka prací je stejná, jsme všichni ze stejné branže. No a když jim to neprošlo zastupitelstvem, tak udělali novou zakázku a zvedli strop na půl miliónu, aby se tam ten dotyčný mohl vejít,“ uvedl Lev s tím, že do opakované soutěže poslal nabídku více méně jen formálně.

„Nechtěl jsem, aby tam prostě zůstal sám a měli to tak jednoduché. Pak bych si drbal hlavu,“ dodal. To další z neúspěšných uchazečů z prvního výběrového řízení, Jiří Janoušek, se už opakovaného tendru ani nezúčastnil. „Nemělo to cenu, bylo jasné, koho už mají vybraného. Hlásit se znovu jsem proto považoval za ztrátu času,“ dodal.

Starosta města zásadně odmítl, že zakázka byla pro někoho připravená. „Cena vůbec nebyla rozhodující. Měli jsme tady své dva odborníky na lesy, kteří posoudili, že pan Šertl je nejkvalifikovanější s nejlepším vztahem k lesu,“ prohlásil Poduška.

Podle něho to zastupitelé špatně pochopili. „Cena byla jen jedno z měřítek, pro nás hrála podstatnou roli odbornost a hlavně kolik času tomu bude ten člověk věnovat. Prostě ostatní uchazeči byli odborně horší než pan Šertl,“ vysvětlil Poduška.

Reklama

Výběr článků

Načítám