Hlavní obsah

Sobotka chce odvolat ministra školství Chládka, ten mluví o mediálním lynči

• Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka navrhne odvolání ministra školství Marcela Chládka. Podle něj přestal splňovat nároky, které požaduje od člena vlády. Zmínil, že nechce zlehčovat informace zveřejněné v Mf Dnes o šikanování podřízených na ministerstvu. Chládek se v reakci ostře ohradil a uvedl, že jde o mediální lynč.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka s ministrem školství Marcelem Chládkem na archivním snímku

Článek

„Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády,” uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka.

Mf Dnes ve čtvrtek zveřejnila text, v němž poukazuje na to, že Chládek se nevhodně chová ke svým podřízeným. Například jedné z úřednic měl vyčítat, že mu v sobotu večer nezvedla telefon. Křičel prý i na svého řidiče.

Sobotka zároveň poukázal na to, že list patří šéfovi ANO Andreji Babišovi. „I když deník Mf Dnes nelze považovat za nezávislé médium, vzhledem k tomu, že patří aktivnímu politikovi, kterým je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a tyto noviny tak mohou být velmi snadno využity k vedení politicky motivovaných kampaní, nebudu zveřejněné informace zlehčovat,” uvedl Sobotka.

Chládek nařčení odmítl jako nepravdivá. Sobotka však nechce, aby informace zatížily fungování ministerstva. Odvolání navrhne prezidentovi v následujících dnech a bude hledat Chládkova nástupce.

Sobotka uvedl, že Chládek se chce proti nařčením bránit a rezignaci by vnímal jako přiznání.

Chládek: Mediální lynč

Ministr v reakci prohlásil, že rozhodnutí premiéra respektuje. Důvody k tomu, aby rezignoval, ale nevidí.

„Jsem přesvědčen, že by se nemělo ustupovat připravenému lynči médií, které vlastní Andrej Babiš, taková akce totiž v budoucnu může být použita proti jakémukoli členovi vlády včetně premiéra,” uvedl Chládek.

Podle ministra je důvodem sporů mezi ním a šéfem resortu financí rozpočet ministerstva školství na příští rok.

„Ať už bude ministrem školství kdokoli, snižování finančních prostředků do této oblasti trvale poškodí české školství a nebude tím ani naplněno programové prohlášení vlády. Za svými kroky v čele resortu si stojím,” dodal Chládek.

Zeman se rozhodne po víkendu

Návrh na odvolání Chládka musí premiér podat prezidentu Miloši Zemanovi. Ten se vyjádří až po nedělním setkání se Sobotkou v Lánech.

„Dokud pan prezident nebude s panem premiérem o této záležitosti v neděli v Lánech hovořit, nebudeme se vyjadřovat,” uvedl k Sobotkovu návrhu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Nedělní schůzka se má věnovat zejména plánům na vstup České republiky do eurozóny.

Čtvrtý ministr ze hry?

Pokud prezident Marcela Chládka odvolá, byl by prvním ministrem za ČSSD, který by skončil. Celkově by ale šlo o už čtvrtou výměnu v rámci této vlády.

Rezignaci na konci loňského roku nabídl někdejší ministr dopravy Antonín Prachař (za ANO), nahradil ho Dan Ťok. V únoru rezignovala i ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO), místo ní přišel Robert Pelikán. Válková později řekla, že ji k rezignaci donutili.

Jako první odešla loni na podzim z postu ministryně šéfka resortu pro místní rozvoj Věra Jourová (za ANO). Ta ale odešla do Bruselu na post eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.

V čele ministerstva pro místní rozvoj ji nahradila Karla Šlechtová.

Anketa

Je podle vás Marcel Chládek dobrý ministr školství?
ano
32,7 %
ne
67,3 %
Celkem hlasovalo 4879 čtenářů.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám