Hlavní obsah

V Praze se rozezněl živý Zpěvomat. Skupina zpívala lidem na přání

Novinky, km, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské frekventované ulice ožily v pondělí odpoledne hudbou a zpěvem. Odstartoval nevšední projekt Zpěvomat. Kouzelný hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích se rozezněl na Andělu, v Dejvicích, Jungmannově náměstí, náměstí Míru nebo na I.P. Pavlova. Skupinky zpěváků a muzikantů kolemjdoucím zazpívali vybranou píseň či skladbu.

V Praze se rozezněl živý Zpěvomat. Uklidnit měl uspěchané PražanyVideo: Novinky

 
Článek

„Zpěvomat je koncipován tak, aby umožnil průnik do veřejného prostoru a mohl se pokusit zasáhnout živým zpěvem ty, kteří by si na to za jiných okolností neudělali čas,“ řekla autorka nápadu Ridina Ahmedová.

Projekt baví Pražany už druhým rokem. Ke kroužku zpěváků a hudebníků pod vedením pěti lektorů se mohl přidat kdokoliv z kolemjdoucích. Někteří se na chvíli zastavili a společně si zazpívali, jiní jen pozorovali. Lidé si mohli zvolit i písně na přání.

„Na sboru Zpěvomatu je samozřejmě slyšet, že je složený z amatérů, občas něco zaskřípe, neladí, rytmicky se rozpadne, než se to zase poskládá do většího souladu. Vnímám to v kontextu tohoto druhu projektu jako pozitivum,“ vysvětluje Ahmedová.

Jako lektoři hudebních nadšenců, kteří lidem zazpívali, se letos představili například milovnice africké hudby Hana Říhová, sbormistr Michal Hájek, ostravský a capella muzikant Patrik Kee Kedzierski, dirigent a sbormistr Lukáš Prchal a skladatel a zpěvák Petr Wajsar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám