Hlavní obsah

Sobotka pochválil koalici s lidovci. Stát není firma, řekl

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka při zahájení dvoudenního volebního sjezdu KDU-ČSL ocenil spolupráci mezi vládními stranami. Stávající koalice se podle něj i po roce a čtvrt jeví jako nejrozumnější řešení. Přesto si premiér neodpustil poznámku k partnerům z ANO, když řekl, že stát není firma.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sjezdu KDU-ČSL ve Zlíně

Článek

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle Sobotky funguje dobře a stále se jeví „jako nejrozumnější řešení, které jsme pro naši zemi mohli zvolit“.

Vláda je podle něj stabilní, příliš se nehádá a daří se jí vést trpělivý sociální dialog. Premiér také poznamenal, že se těší na její další pokračování po úterním jednání Sněmovny, na kdy opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. [celá zpráva]

Sobotka vyzdvihl zásluhy konkrétních lidí na fungování koalice. Proto poděkoval předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi, který by měl v sobotu obhájit post šéfa strany.

Stát není firma

Ocenil také vlastnost, kterou podle něj mají sociální demokraté a lidovci společnou, tedy že „na prvním místě nejsou peníze, ale člověk, jeho osobnost a důstojnost“, nikoli byznys. V narážce na dřívější prohlášení vicepremiéra Andreje Babiše předseda vlády dodal, že stát podle něj nelze „řídit nebo dokonce zprivatizovat jako firmu”.

Kromě Sobotky se sjezdu KDU-ČSL účastní i ostatní předsedové sněmovních stran, pouze za šéfa hnutí ANO Andreje Babiše zaskočil první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Ještě to před kamerami neumíme, rýpl si Faltýnek

Faltýnek připustil, že je partnerství ve stávající koalici chvíli nahoře a chvíli dole, což ale označil za logické, neboť strany mezi sebou soupeří a zároveň plní svůj program. S ironií mezi řádky však poprosil lidovce: „Mějte s námi, s hnutím ANO, trošku trpělivosti. Ještě jsme se nenaučili hrát tu pravou politiku, ještě jsme se nenaučili tvářit se jinak na jednání a jinak před kamerami.“

První místopředseda ANO také řekl, že hnutí Andreje Babiše nechce zvyšovat daně, v čemž mají blíž k lidovcům. Opozice podle něj zase nenabízí nic jiného kromě křiku.

Anketa

Jak hodnotíte fungování vládní koalice?
Funguje dobře
69,4 %
Funguje špatně
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3979 čtenářů.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Reklama

Související články

Nemáte šanci, vzkázal opozici Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje snahu opozice vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě za plané gesto. Na druhou stranu se prý na debatu těší, byť...

Výběr článků

Načítám