Hlavní obsah

Babiš: Naši poslanci měli hlasovat pro zrušení podpory biopaliv. Změnili ale názor

Novinky, ČTK, Barbora Zpěváčková, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle svých slov poslancům ANO říkal, aby hlasovali pro zrušení daňové podpory biopaliv. Klub se ale rozhodl jinak, a podpora tak bude pokračovat. Hnutí prý chtělo dodržet koaliční smlouvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Šéf ANO podle svých slov chtěl, aby poslanci hlasovali pro zrušení daňové podpory biopaliv. „Nejsem ale předseda poslaneckého klubu a ten se rozhodl tak, že bude plnit koaliční smlouvu,“ komentoval majitel Agrofertu Babiš s tím, že u něj se jedná o střet zájmů. Z hnutí ANO hlasovali pro zrušení jen tři poslanci, 25 jich bylo proti a 15 včetně Babiše se zdrželo. [celá zpráva]

Hnutí se podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) dopustilo veřejného podvodu a lži, když návrh z pera poslance ANO Karla Raise ve středu nepodpořilo. Tvrdí, že do Babišova Agrofertu přiteče ze státního rozpočtu pět miliard. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zásadně odmítám ty Kalouskovy lži o pěti miliardách,“ ohradil se ministr s tím, že Kalousek hraje pouze politickou hru a využívá toho.

„Žádné miliardy nejsou. Je tady závazek ČR vůči Evropské unii. Ta podpora biopaliv byla kdysi navržena a schválena panem Kalouskem. A to ještě dokonce ve větší výši,“ zdůraznil Babiš.

Babiš změnil názor po kritice opozice

Sobotkova vláda v loňském roce schválila nový pětiletý program podpory biopaliv. V souvislosti s tím předložila návrh zákona, který daňové zvýhodnění biopaliv prodlužuje. Tento návrh ale čelil tvrdé kritice ze strany opozice. Především Kalousek delší dobu tvrdí, že podpora bude sloužit Babišovu holdingu Agrofert.

Názor na prodloužení podpory poté změnil i Babiš. „Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a rozpočet ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy ve vyšších cenách pohonných hmot. Poděkovat za to mohou Kalouskovi,“ nechal se na začátku května ve Sněmovně slyšet Babiš.

Ohradila se ČSSD i lidovci

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že se jeho strana rozhodla podpořit vládní návrh zákona o spotřební dani, tak jak byl předložen, bez pozměňovacích návrhů.

„Trošku se jako soc. dem. divíme, protože na vládě jsme byli přesvědčeni jak ministrem zemědělství (Marianem Jurečkou, KDU-ČSL), tak ministrem financí (Andrejem Babišem, ANO), že to je všechno v pořádku a všechny tři strany pro návrhy hlasovaly v této podobě. Teď jsme překvapení, že jsou v Poslanecké sněmovně návrhy, které výrazně mění systém podpory, který tady byl v minulých letech,“ řekl Sobotka novinářům.

Odmítl, že by přemlouvali koaliční partnery, aby hlasovali proti zrušení daňové podpory biopaliv. „Nikoho jsme o nic nežádali, my jsme pouze informovali koaliční partnery, že budeme hlasovat pouze pro ten návrh, který předložila vláda, protože si nejsme jisti, k čemu povedou pozměňující návrhy, které byly předloženy,“ uvedl.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák jej podpořil: „ANO by mělo přestat řešit svůj mediální obraz schováváním se za koaliční partnery a převzít odpovědnost za svá politická rozhodnutí,“ napsal na Twitteru.

Proti Faltýnkovým slovům se ústy svého předsedy Jiřího Miholy ohradil i poslanecký klub KDU-ČSL. „Je to (Faltýnkovo tvrzení) lež. Proto vyzývám Jaroslava Faltýnka, aby jmenovitě řekl, který poslanec KDU-ČSL ho k hlasování přemlouval. Jinak očekávám, že jako slušný člověk, kterým jistě je, se poslancům KDU-ČSL veřejně v médiích omluví," uvedl Mihola v tiskovém prohlášení.

Stabilní trh

Sobotka také prohlásil, že nechce narušit trh tím, že se bude opakovaně v krátké době měnit systém daňové podpory.

„Když se podíváte po České republice na to, co našim zemědělcům přináší zisk, tak je to pěstování řepky. Bohužel. Řada zemědělských firem je založena na pěstování řepky a my nechceme trh rozkývat tím, že se jednou pojede hot, jednou čehý, během několika měsíců se bude měnit systém daňové podpory,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám