Hlavní obsah

Sobotka: Konec protiruských sankcí až po naplnění minských dohod

– Praha • Aktualizováno

Do konce tohoto roku nelze podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) očekávat naplnění minských dohod o příměří na Ukrajině. V pondělí tak reagoval na slova prezidenta Miloše Zemana, který v rozhovoru pro ruský rozhlas uvedl, že EU by mohla do konce roku protiruské sankce zrušit. Ty jsou však s minskými dohodami těsně propojeny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Také Zemanův názor, že by se Rusko mohlo do 20 let stát členem Unie, není podle premiéra na pořadu dne.

Za aktuální Sobotka považuje potřebu zlepšit komunikaci mezi EU a Euroasijskou hospodářskou unií, zformovanou Moskvou, a vztahy s Ruskem napjaté kvůli konfliktu na Ukrajině.

„Sankce, které přijala Evropská unie, jsou těsně propojeny s minskými dohodami. Minské dohody zatím plněny nejsou a to plnění minských dohod je rozloženo na celé období letošního roku. Čili se realisticky nedá předpokládat, že minské dohody budou splněny ještě před koncem letošního roku," uvedl Sobotka.

Souhlasil nicméně s tím, aby sankce byly zmírněny nebo zrušeny, pokud se dohody z běloruské metropole naplní.

„Ale klíčová je podmínka naplnění minských dohod, a to jak ze strany Ukrajiny, tak přirozeně ze strany (východoukrajinských) separatistů, kteří postupují v dohodě s Ruskem," zdůraznil premiér.

Moskva neavizovala zájem o členství

Při setkání s novináři po pietním aktu na Olšanských hřbitovech se vyjádřil i k Zemanovu názoru na možné členství Ruska v EU do dvou dekád. „Já myslím, že máme teď úkoly, které jsou asi aktuálnější a týkají se rozšíření Evropské unie o země, které už s Evropskou unií mají podepsanou asociační dohodu," uvedl premiér.

Podle něj Moskva také zatím neavizovala, že by o takové členství měla zájem. „Naopak Rusko vytváří své vlastní integrační uskupení, Euroasijskou unii, a to, co je myslím na pořadu dne, je zlepšit komunikaci mezi Euroasijskou unií a Evropskou unií, aby nedocházelo ke konfliktům a obchodním válkám," soudí Sobotka.

„Na co bychom se měli soustředit, je překonat krizi na Ukrajině a zlepšit vztahy, které dneska jsou mezi Evropou a Ruskem velmi napjaté právě v důsledku přístupu Ruska k ukrajinské krizi," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám