Hlavní obsah

V Praze se znovu bojovalo o barikády

Praha

V Praze i na mnoha dalších místech si lidé v neděli připomínali konec bojů druhé světové války. Na pražském Žižkově vyrostly barikády a nadšenci z klubů vojenské historie předvedli ukázku bojů povstalců s německými jednotkami.

Rekonstrukce bojů na žižkovských barikádáchVideo: Novinky

 
Článek

V Praze v květnu 1945 vyrostly stovky barikád, které měly znemožnit postup německým ozbrojeným silám. Na řadě míst sváděli povstalci s vojáky wehrmachtu i jednotek SS tvrdé boje.

Barikády byly vystavěny z dlažebních kostek, tramvají, automobilů i nábytku.

Konec druhé světové války si v sobotu předčasně připomínali lidé, historici a armáda i u památníku Slivice na Příbramsku. Právě tady padly poslední výstřely válečného konfliktu, a to až v časných ranních hodinách 12. května.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Připomínka posledních válečných dní na Slivici u Milína na Příbramsku.

Od osvobozené Prahy a dalších míst tudy ustupovali hitlerovci, kteří odmítli na základě kapitulace složit zbraně a ještě v noci z 11.na 12.května svedli poslední bitvu se spojenci. Teprve pak se vojáci wehrmachtu vzdali Američanům a Rusům. Oběti z řad partyzánů, armády i civilistů těchto skutečně posledních střetů a terorizování místního obyvatelstva si tady připomněli zástupci české armády i policie, jejíž četníci během války sehráli významnou roli.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lidé si mohli prohlédnout i současnou techniku. Na snímku samohybná houfnice DANA.

Kromě pietního aktu si lidé mohli prohlédnout historická vojenská vozidla i dnešní vybavení armády, hasičů, policie či záchranářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám