Hlavní obsah

Stropnický protlačil nového šéfa Vojenské policie i přes odpor některých poslanců

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO) už nic nebrání, aby do funkce nového šéfa Vojenské policie prosadil svého kandidáta Pavla Kříže. Sněmovní branný výbor ve čtvrtek jeho nominaci projednal, což je podmínka pro jmenování nového šéfa Vojenské policie. Debata se ale neobešla bez kritiky ze strany koaličních i opozičních poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Nominaci Kříže nejvíce kritizoval lidovecký poslanec Ivan Gabal a opoziční Marek Ženíšek z TOP 09. Argumentovali především nízkým věkem a malými zkušenostmi navrhovaného kandidáta.

Návrh Marka Ženíška stáhnout projednávání Křížovy nominace z pořadu schůze, a oddálit tak jeho možné jmenování, neprošel. Poslanec TOP 09 přitom argumentoval tím, že od posledního projednávání ve výboru uplynuly dva měsíce a za tu dobu se patrně na výhradách vůči Křížovi nic nezměnilo.

Společnou řeč s ním našel koaliční poslanec Gabal, který uvedl, že se mu nezdá vhodné, aby pozici náčelníka Vojenské policie zastával 36letý muž, navíc bez zkušeností ze zahraniční mise.

Stropnický: Zaznívají nepravdy

Stropnický se ale proti výhradám poslanců důrazně ohradil s tím, že se zčásti jedná o nepravdivé údaje. Například Křížovi podle něj není 36, jak dosud rezonovalo v médiích i mezi poslanci, ale 37. Také podle něj není pravda, že nepůsobil v zahraniční misi, neboť v roce 2012 sloužil půl roku v Afghánistánu. „Argumenty, které zde padají, jsou zčásti zcela zjevné nepravdy,“ rozzlobil se ministr.

Za hrubou dezinformaci označil poznámku, že se jmenováním Kříže má problém i prezident Miloš Zeman. „Hlava státu žádné výhrady nemá,“ odmítl to Stropnický.

Kříže prý považuje za nejvhodnějšího kandidáta do čela Vojenské policie, jejímž hlavním posláním je policejní ochrana ozbrojených sil a vojenských objektů. Kritika jeho výběru podle něj vzešla z toho, že porušil nepsaný zvyk, kdy ministr vybíral kandidáta do této pozice z palety nominantů předložených generálním štábem. „Já jsem to udělal jinak, měl jsem k tomu své důvody a zdá se mi, že toto především u některých způsobilo nechutenství,“ řekl.

Bečvář se jmenováním nemá problém

Podle Gabala se ale ministr rozhodnul jít jak proti poslaneckému výboru, tak proti náčelníkovi generálního štábu, neboť nominaci Kříže odmítal bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, jenž svou funkci počátkem týdne předal Josefu Bečvářovi.

Ten už se Stropnického adeptem nemá problém. Naopak poslancům sdělil, že když on sám nastupoval do funkce šéfa Vojenské policie, bylo mu jen 39 let. Poslanec Josef Hájek z ANO se zase svého ministra, zastal, když Gabalovi předhodil, že za lidovce sedí ve vládě 34letý Marian Jurečka. „Dejme šanci i mladým,“ prohlásil.

Ten už se Stropnického adeptem nemá problém. Naopak poslancům sdělil, že když on sám nastupoval do funkce šéfa Vojenské policie, bylo mu jen 39 let. Poslanec Josef Hájek z ANO se zase svého ministra, zastal, když Gabalovi předhodil, že za lidovce sedí ve vládě 34letý Marian Jurečka. „Dejme šanci i mladým,“ prohlásil.

Sám Kříž se přišel poslancům představit a povědět jim o svých plánech s Vojenskou policií, která má podle něj být malou, ale vysoce efektivní složkou. Chce posílit její výkonné prvky, zvýšit nasazování v zahraničních misích a nadále zastávat pozici ochránce armády, ale zároveň řešit kriminalitu uvnitř ozbrojených sil.

Výbor nakonec všemi hlasy schválil usnesení o projednání návrhu na jmenování Kříže do čela Vojenské policie. Gabal už tou dobou nebyl jednání přítomen, Ženíšek uvedl, že by byl sám proti sobě, kdyby nesouhlasil s tím, že výbor danou záležitost projednal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám