Hlavní obsah

Válku válce. Anarchisté s transparentem pochodovali Prahou

Praha
Aktualizováno

Přes 200 anarchistů vyrazilo v pátek z pražského Střeleckého ostrova na náměstí Míru. Prvomájovým pochodem hlavním městem protestovali proti válce i proti policejnímu zásahu proti levicovým radikálům, kteří jsou podezřelí, že spáchali několik žhářských útoků. Anarchisté obvinění odmítají a tvrdí, že jsou obětí policejní represe.

BEZ KOMENTÁŘE: Anarchisté pochodují PrahouVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Pochod vyrazil na cestu centrem metropole krátce před 14. hodinou. Zamířil přes Národní třídu ke Karlovu náměstí a skončil na vinohradském náměstí Míru. Demonstranti nesli v čele průvodu transparent s nápisem Válku válce.

Před odchodem z ostrova pronesli anarchisté několik projevů, ve kterých kritizovali politiky a „společenskou elitu”. Zmiňovali i válečný konflikt na Ukrajině: „Nestojíme ani na jedné straně. Nebudeme nenávidět obyčejné Američany ani Rusy. Náš hněv směřuje k mocným.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Akce se účastnili také anarchisté z Ruska. „Válka je jeden z nástrojů kapitalismu, který šíří nenávist mezi lidmi. Válku vyvolávají politici, ale umírají v ní obyčejní lidé,” dodal jeden z nich.

Anarchisté také kritizovali policejní zátah z předchozích dní a označili jej jako projev represe: "Nenecháme se zastrašit. Nazývají nás dokonce teroristy."

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Shromáždění antifašistické akce s názvem Válku válce s následným pochodem 1. května v Praze.

Zásahy policie

Policisté zasahovali na několika místech v Česku v úterý. Soud pak poslal do vazby tři z šesti obviněných lidí. Právní kvalifikaci trestných činů státní zastupitelství vzhledem k pokračujícímu vyšetřování neupřesnilo. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v úterý našel například v Brně-Králově Poli extrémně nebezpečný předmět, jehož povahu policie neupřesnila. Podle informací ČTK to byl nástražný výbušný systém uložený v bytě panelového domu. V souvislosti s nálezem museli čtyři lidé dočasně opustit své obydlí.

Anarchisté obvinění odmítli. Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově na svém facebookovém profilu zveřejnili prohlášení, ve kterém označili „monumentální akci s nekonkrétními, ale o to závažnějšími obviněními” jako vrchol snahy o zastrašení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám