Hlavní obsah

V Hlučíně pohřbili ostatky ukrajinského pilota padlého za války

– Hlučín

Na ruském vojenském hřbitově v Hlučíně na Opavsku byly v neděli pohřbeny ostatky ukrajinského letce Rudé armády, dvaadvacetiletého Vasilije Alexejeviče Staška. Pilot byl během osvobozovacích bojů se svou stíhačkou Lavočkin La-7 sestřelen 27. dubna 1945 u Klimkovic nedaleko Ostravy, kde byly loni jeho ostatky nalezeny.

Foto: Archiv města Hlučína

Dosud bylo na náhrobku v azbuce napsáno „bezejmenný“.

Článek

Ostatky pilota v malé bílé rakvi dovezlo na hřbitov dobové vojenské vozidlo. Členové Československé obce legionářské v historických uniformách drželi stráž. Kromě modliteb zazněla i čestná salva a obřad ukončila klasická melodie Večerka.

V neděli byl Staško in memoriam oceněn i Záslužným křížem honorárního konzula Ruské federace v Ostravě.

"Před 70 lety položil svůj mladý život za naši svobodu a my po 70 letech splácíme náš dluh," řekl při smutečním proslovu honorární konzul Ruské federace v Ostravě Aleš Zedník.

Pohřbu se zúčastnila pilotova neteř

Na pohřeb do Hlučína přicestovala i Staškova dvaasedmdesátiletá neteř Lydie Konstantinovna Maximova se svou rodinou. "Cítím obrovský smutek, ale současně velké štěstí, že jsme po tolika letech našli svého příbuzného. Jsem strašně vděčná českému národu, že se podařilo vypátrat jeho identitu a mohu tady být," řekla novinářům vojákova neteř.

Starosta Hlučína Pavel Paschek ve smutečním aktu vnímal symboliku především v tom, že letos uplyne 70 let od konce druhé světové války. "Podobná událost ale v menším rázu byla tuším loni, pohřbívali se do jednoho hrobu tři vojáci Rudé armády," uvedl Paschek.

Ostatky pilota identifikovali až 69 let po válce

Historikům se loni podařilo v Klimkovicích vykopat několik cenných artefaktů. Kromě části lidských ostatků to byl například i motor s číslem, díky němuž se definitivně podařilo pilota identifikovat. Zachovaly se ale i některé osobní věci jako bota, část opasku, vojenská lodička či brašna na mapy.

"Prováděli jsme na místě havárie terénní průzkum, který měl za úkol objasnit tuto havárii a potvrdit tu domněnku, že tam havaroval právě gardový poručík Staško. Průzkum podle nalezených věcí a čísla motoru prokázal, že se opravdu jednalo o něj," uvedl historik a pracovník leteckého muzea v Suchdole nad Odrou Petr Bartošík. Jemu a dalším amatérským nadšencům se během posledních tří let už podařilo identifikovat šest vojáků.

Už v minulosti lidé z vraku letounu vytáhli část těla, kterou pochovali kousek od místa nehody. Později bylo tělo exhumováno a jako ostatky neznámého vojáka převezeno do Hlučína, od neděle jsou jeho ostatky pohřbeny v hrobě s náhrobním kamenem nesoucím jeho jméno.

V Hlučíně je pohřbeno 3360 vojáků Rudé armády, přibližně 150 náhrobků je označeno jménem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám