Hlavní obsah

Konvoj osvobození dorazil do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Páteční příjezd kolony historických vozidel americké armády se stal symbolickým naplněním přání amerického generála George Pattona osvobodit Prahu na konci druhé světové války. Jubilejní 10. ročník Konvoje osvobození přivítaly davy přihlížejících, kteří byli oblečeni v dobovém oblečení.

Do Prahy podesáté dorazil k výročí konce války Konvoj osvobozeníVideo: Novinky

 
Článek

Fanoušci historických vozidel mohli před velvyslanectvím USA v dopoledních hodinách obdivovat tři desítky vozidel, mezi kterými dominovaly restaurované džípy, a dvě motorky Harley-Davidson. Atmosféru dokreslovala dobová hudba v provedení Big Bandu Ústřední hudby Armády ČR. Skladby jako Škoda lásky nebo In The Mood přiměly k tanci i velvyslanecký pár.

S konvojem v jednom z džípů přijel i americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro s manželkou. Mimo jiné uvedl, že události před 70 lety mají souvislost se současností, protože projekt svobodné Evropy stále pokračuje. Američtí vojáci podle něj nepřišli zemi porobit, ale bojovat za ideje a hodnoty – svobodu, demokracii a bezpečnost.

„Jedna jediná cesta je bojovat a obhajovat tyto hodnoty,“ uvedl Schapiro. Kromě spolupráce české a americké armády v Afghánistánu připomněl také společný postoj obou zemí v rusko-ukrajinském konfliktu.

Hlavní město a většinu republiky v roce 1945 osvobodila sovětská armáda, neboť americká vojska se musela na základě dohod zastavit na demarkační linii v západních Čechách. V hlavním městě měli tehdy Američané své průzkumníky.

„Tuto událost navštěvujeme pravidelně každý rok, letos jsme tady už podesáté. Jsme do tohoto stylu zapálení, baví nás to, a tím pádem to děláme rádi a s láskou. Je nás tady asi tak 50, ale všichni se sem nevešli,“ řekl Vojtěch Biřma.

„Jezdíme toto výročí podpořit s celou naší partou každoročně po Šumavě a okolí. Snažíme se tu oblast celou pokrýt, protože ti lidé na nás čekají a těší se. Musíme tu památku těm klukům, co tady padli nějak dodržovat,” doplnil Bohumil Suda.

Pražský prolog poslední dubnový pátek tradičně zahajuje turné konvoje po místech západních Čech, která osvobodila III. americká armáda pod Pattonovým velením. Vrcholem pak bude slavnostní přehlídka za účasti mnohých veteránů v Plzni v neděli 3. května, která se koná v rámci plzeňských Slavností svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám