Hlavní obsah

Výrobce světových marmelád z Česka má potíže s dluhem a exekucí

Právo, Jan Martinek

Za svoje marmelády sbírá nejen v ČR, ale i po světě jedno ocenění za druhým, blahopřál jí i prezident Miloš Zeman. Česko bude reprezentovat na světové výstavě Expo 2015, která se uskuteční od května do října v Miláně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Křtu knihy Blanky Milfaitové Příběh opravdové vášně byla přítomna i první dáma Ivana Zemanová.

Článek

Jezdí po světě s expedicemi, odkud si vozí ovoce pro marmelády, a barvitě je popisuje na svých internetových stránkách. Média vykreslují Blanku Milfaitovou jako ženu, která vaří „nejlepší marmelády na světě“, holku z lesa, která si svůj úspěch tvrdě vydřela.

Přesto se úspěšná podnikatelka potýká s problémy, které ji mohou dostat až před soudní stolici. Právu se ozval muž, který má s Milfaitovou už rok a půl spor o peníze, které jí půjčil. Milfaitová Právu v reakci sdělila, že půjčku do dubna splatí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Paní Milfaitové jsem před rokem a půl v dobré víře půjčil s velmi nízkými úroky 300 tisíc korun, aby mohla financovat svou první expedici. Dohodli jsme se na termínech splátek, ale první splátka nejenže nedorazila – ze svých peněz jsem nikdy neviděl ani korunu,“ svěřil se Právu věřitel, jehož totožnost redakce Práva zná.

Ten také uvedl, že mu Milfaitová podepsala tzv. směnku bez protestu, která vylučuje protestovat při nesplácení směnky.

Nejvíc mě na tom naštvalo to, že si v klidu jezdí po světě,

Dva měsíce poté, kdy měla dorazit první splátka, začal věřitel Milfaitovou – nejprve opatrně – upomínat e-maily (jejich komunikaci má Právo k dispozici, věřitel si ji ale nepřál zveřejnit, stejně jako svoji identitu).

V průběhu komunikace se zpočátku pokorný tón Milfaitové měnil v odměřený až úsečný. „Až po půl roce mi došla trpělivost a věc jsem předal svému právnímu zástupci,“ vyprávěl Právu věřitel, kterému při započítání penále a soudních výloh nyní Milfaitová údajně dluží už skoro půl miliónu korun.

Platební příkaz nepřevzala

Spustilo se obvyklé kolečko: soud vydal platební příkaz, který si ovšem Milfaitová nepřevzala, a tak ho stáhl a vyzval oba aktéry sporu k soudnímu jednání.

„Nejvíc mě na tom naštvalo právě to, že si v klidu jezdí po světě, užívá si kulinářských vymožeností, má na to spoustu sponzorů a svoje závazky vůči mně vůbec neřeší. Proto jsem chtěl celou věc zveřejnit a doufám, že to pomůže odradit další lidi, kteří by se nechali napálit,“ uvedl věřitel.

Milfaitová se podle informací na svých stránkách chystá příští rok do východní Asie a na rok 2019 má naplánovanou Afriku.

Milfaitová má podle výpisu v katastru nemovitostí navíc exekuci na svoje stavení v Pohoří na Šumavě, v katastru je zapsaná i miliónová pohledávka u jihočeské Nadace Cesta. Organizace, která pomáhá, v neděli nechtěla nic komentovat.

„Nepovažujeme za korektní se k našim obchodním vztahům s paní Blankou Milfaitovou veřejně vyjadřovat,“ napsal Právu předseda představenstva Nadace Cesta Martin Řehout.

„Je to útok před cestou na EXPO“

Milfaitová, která je právě na Sicílii, v neděli napsala Právu své vyjádření. V něm nejprve uvedla, že se jedná o lživé pomluvy, které mají za cíl pošpinit ji před cestou na Expo 2015, kde bude vařit marmelády.

Zároveň ale existenci pohledávky připustila. „Mám jednu osobní půjčku. Moje manufaktura funguje bez jediné půjčené koruny. Nikomu nedlužím rok a půl – a tu soukromou v dubnu doplatím. Ano, pro spor s poskytovatelem ji řešil soud. Nemám jiných půjček, nikdy jsem neměla a veškeré naše projekty fungují bez cizích soukromých peněz,“ napsala Právu.

„Z volně dostupných info pak je patrné, že mám jednu nefinanční blokaci exekucí na nemovitosti. Podepsala jsem smlouvu na koupi pozemku, po půl roce, kdy se měla uskutečnit a majitel pozemek upravil, jsem ji úředně odmítla. Následoval soud,“ napsala podnikatelka.

„Já jsem už byla v zahraničí a prošvihla odvolání. Moje hloupost. Soud mi nařídil pozemek koupit a v jeho hodnotě mám plombu. Pozemek pravidelně splácím, kupuji, již rok a letos doplatím. Pak teprve bude na mě převeden. To je ta hrůza, která vám v touze pošpinit mě před Expem přišla,“ uvedla Milfaitová. „Jsem vidět – a jsem lehký cíl,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám