Hlavní obsah

ČSSD chce přidat důchodcům i státním zaměstnancům

Právo, dan

Sociální demokraté si už připravili, s čím půjdou do vlády, až se bude projednávat rozpočet na příští rok. Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky budou na vládě chtít prosazovat, aby byly v roce 2016 valorizovány penze minimálně o 200 korun a také, aby se státním zaměstnancům zvýšily mzdy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„U jejich platů, včetně platů hasičů, učitelů, policistů či zdravotních sester a lékařů bude ČSSD prosazovat zvýšení tarifních platů alespoň o tři procenta,“ sdělil v neděli Sobotka v tiskové zprávě.

Ministerstvo sociálních věcí by podle něj mělo také zvýšit dotace na sociální služby nad 8 miliard korun. Letos na ně šlo 7,7 miliardy.

Soc. demokraté chtějí také v rozpočtu  zvýšit výdaje na investiční pobídky hlavně v regionech s vysokou nezaměstnaností. Na stavbu silnic a dálnic by mělo podle Sobotky jít okolo 95 miliard korun, stejně jako letos.

Navýšit rozpočet budou chtít soc. demokraté na ministerstvu školství. Např. 400 miliónů korun na asistenty pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. „ČSSD rovněž podporuje posílení financování oblasti sportu o 2 až 3 miliardy korun tak, jak to v souvislosti s přípravou nového loterijního zákona slíbilo ministerstvo financí,“ poznamenal Sobotka.

V roce 2016 by podle něj mělo dojít k posílení výdajů na výzkum a inovace tak, aby celkově překročily 28 miliard korun. Tedy skoro o dvě miliardy víc, než je tomu letos.

Snížit provozní výdaje ministerstev

Podle Sobotky budou také šetřit. Ministerstva by podle něj měla snížit provozní výdaje a to hlavně tím, že zruší některé smlouvy na právní a další externí služby.

„Celkový deficit veřejných financí v roce 2016 by měl být nižší než dvě procenta HDP,“ předpokládá Sobotka.

S mnohem nižším deficitem počítá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten už řekl, že  navrhne vládě, aby schodek státního rozpočtu byl v příštím roce 70 miliard korun. V roce 2017 by chtěl deficit 60 miliard Kč a v roce 2018 potom 50 miliard korun. [celá zpráva]

I přes plán snižovat v příštích letech schodek počítá podle ČT Babiš s postupným zvyšováním výdajů.

Růst by prý měly například výdaje na platy státních zaměstnanců, na které by z rozpočtu mělo směřovat o tři miliardy víc, nebo na penze, na které výdaje vzrostou o čtyři až pět miliard korun. Zhruba o dvě miliardy si má také polepšit sféra zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám