Hlavní obsah

Nákupy ve věznici: Prášky na potenci končily na ředitelství

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když loni v listopadu musel kvůli útěku vězně z jedné z pražských nemocnic nedobrovolně skončit ve funkci ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava, nové vedení si prokleplo dřívější hospodaření tohoto velkého nápravného ústavu. A podle informací Práva narazilo mimo jiné na podivné nákupy léků pro pankráckou vězeňskou nemocnici.

Foto: Právo

Věznice Pankrác

Článek

Na rozdíl od obdobného zařízení v Brně prý vedení Pankráce pořizovalo léky bez řádného výběrového řízení, tedy v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Mnohem závažnější je ale podle informací Práva zjištění kontrolorů, že část objednaných medikamentů k vězňům vůbec nedoputovala.

Jen za krátké období tří měsíců na přelomu let 2012 a 2013 tak prý byla mizením léků způsobena věznici a potažmo státu škoda téměř čtvrt miliónu korun.

V rámci vnitřního auditu navíc současní šéfové Pankráce našli i některé velmi podezřelé objednávky léků, které věznice a tamní nemocnice vůbec nepotřebovala, ale zaplatila za ně.

Za zmínku stojí například přípravek obsahující stejné látky jako lék na potenci Viagra. Ten ale neskončil ve vězeňské nemocnici u konkrétního vězně, který měl medikament podle dokumentů dostat, nýbrž údajně přímo na generálním ředitelství u někoho z tamních zaměstnanců. Zatím není jasné u koho.

Škoda není konečná

Proto nakonec vedení pankrácké věznice v čele se současným ředitelem Vladanem Havránkem podalo na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) podnět k prošetření kvůli podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle informací Práva v něm sice nejmenuje konkrétní viníky, ale podezřelé nákupy se měly dít v období, kdy v křesle šéfa věznice seděl Hadrava, ale i jeho předchůdce a pozdější první náměstek generálního ředitele Marian Prokeš (45).

A dosud vypočítaná škoda prý zatím rozhodně není konečná, protože se týká jen krátkého období. Vedení Pankráce však prochází nákupy i z dalších měsíců a let.

Je to holý nesmysl, jako ředitel věznice jsem nerozhodoval o žádných nákupech
Marian Prokeš

„Prověřování jednotlivých podezření zabere poměrně mnoho času a je náročné i na personál. V našem úsilí o rozkrytí podezřelých zakázek nicméně budeme pokračovat,“ sdělil k tomu v pátek Právu generální ředitel Vězeňské služby ČR Pavel Ondrášek.

Hadrava, který dnes pracuje jako speciální pedagog ve věznici Vinařice vedené jeho bratrem, Právu řekl, že tuto věc již vězeňské orgány prověřovaly. „Došlo k pochybení konkrétního lékaře. Věc byla předána inspekci,“ konstatoval. Prokeš o podezřelých nákupech léků ani o prověřování inspekce podle svých slov neslyšel.

„O tom vůbec nic nevím. Nemůžu říct ano ani ne, Pankrác je obrovská jednotka včetně nemocnice a nikdy jsem neslyšel o tom, že by tam nějaký takový problém byl,“ reagoval pro Právo Prokeš, který už nyní ve vězeňské službě nepracuje. Nejprve přišel loni v květnu o funkci prvního náměstka generálního ředitele a v listopadu byl rovnou propuštěn. Brání se proti tomu soudně.

Předražené maso až o sto procent

Jenže Prokeš má ještě další problém, respektive na krku i jiné prověřování, které se tentokrát týká jeho působení na pozici ředitele věznice Bělušice. V období od ledna 2008 až do konce roku 2010 prý tamní nápravný ústav pod jeho vedením nakupoval oproti ostatním okolním věznicím výrazně předražené maso a uzenářské výrobky, v některých položkách údajně až o sto procent.

I zde už padlo trestní oznámení kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku, které 27. března podalo přímo Generální ředitelství Vězeňské služby ČR, a to rovnou na Prokeše.

Tamní šéf odboru logistiky Richard Štěrba v rámci kontroly v Bělušicích zjistil, že údajně předraženými nákupy od jednoho jediného dodavatele masa mohlo způsobit vedení věznice škodu nejméně 780 tisíc korun.

Sám Prokeš obě podání považuje za šikanu. „Chtějí mě znevěrohodnit, aby mi znemožnili případný návrat do služebního poměru. Je to holý nesmysl, jako ředitel věznice jsem nerozhodoval o žádných nákupech a i tak jsem přesvědčen o tom, že lidé, kteří za to zodpovídali, žádnou levotu neudělali a nakupovali ty nejlevnější produkty, jaké mohli,“ poznamenal v pátek Prokeš. Oba podněty GIBS prověřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám