Hlavní obsah

Kvůli falešným poplachům ztichly sítě za půl roku na 14,5 hodiny

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhružný telefonát, podezřelý balíček, ze kterého čouhají dráty, či opuštěná tikající taška. To všechno bývá důvodem, proč operátoři linky tísňového volání zvedají policejní pyrotechniky k akci.

Foto: Policie ČR

Zásahů pyrotechniků přibývá. Ilustrační snímek

Článek

Jen v druhé polovině loňského roku vyjížděli devětadvacetkrát. Právě tolikrát musel být zároveň takzvaně shozen provoz elektronických komunikací, kdy byl přerušen provoz mobilní sítě, aby případná bomba nemohla být odpálena na dálku. Celkem byly telefony hluché téměř 14 a půl hodiny.

Průměrná doba, kdy se nebylo možné dovolat v nejbližším okolí nálezu, byla kolem dvaceti minut. Bylo to tak např. po oznámení podezřelého předmětu v okolí vrátnice vinohradské nemocnice, muzea veteránů ve Slatinicích na Olomoucku, sídla okresního soudu v Rokycanech, antikvariátu Judaica v pražské Široké ulici či Smíchovského nádraží v Praze.

Vyplývá to ze zprávy Policejního prezidia, kterou má Právo k dispozici.

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí uzavřené oblasti v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Nejdelší vypnutí sítí trvalo téměř dvě hodiny, a to 10. července v centru Hradce Králové, kde občan ohlásil podezření na bombu pod autem. Evakuaci několika okolních ulic způsobil batoh s tikajícím budíkem. [celá zpráva]

Na hodinu a deset minut nastalo „ticho“ v okolí lehkoatletického stadiónu pražské Slavie o měsíc později. Oznámení, že dva muži připevnili na sloup osvětlení balíček, způsobilo manévry desítek policistů, strážníků, hasičů a záchranářů.

Pyrotechnik zjistil, že šlo pouze o nabíječku baterií. Přesto museli být evakuováni hosté i personál blízkého hotelu i sportovci ze stadiónu.

Dostala jsem výhrůžku, že mě někdo vyhodí do povětří. Anonym tvrdil, že mi dá něco do auta
ombudsmanka Anna Šabatová

Podle ředitele policejní pyrotechnické služby Michala Dlouhého vypnutí sítí v místech, kde jeho lidé zasahují, nemůže ohrozit občany, kteří by potřebovali volat třeba lékařskou pomoc.

„Tak to nefunguje. Tam, kde naším zařízením rušíme telekomunikační provoz, už žádní lidé nejsou, protože byli evakuováni, případně jejich evakuace probíhá,“ řekl už dřív Právu.

Měla letět do povětří

Nejvíce práce způsobil pyrotechnikům loni mladík, kterého až letos v březnu zadržela policie. Má na svědomí 16 výhrůžek státním institucím a politikům, za což mu hrozí pětileté vězení, i když žádnou bombu neměl.

Ušetřena jeho nepříjemné pozornosti nezůstala ani ombudsmanka Anna Šabatová.

„Dostala jsem výhrůžku, že mě někdo vyhodí do povětří. Anonym tvrdil, že mi dá něco do auta. Oznámila jsem to policii. Policie a pyrotechnici přijeli, prohlédli všechna auta na parkovišti a ukázalo se, že to byl planý poplach,“ popsala Právu Šabatová akci, která se odehrála v brněnské Údolní ulici den před Štědrým dnem.

Obdobný poplach vyvolala výhrůžka stejného pachatele o den dřív u domu místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD). Ta mu také přišla mailem.

„Na internetu mi někdo oznámil, že když nastartuji auto, tak vybuchne bomba. Policie s olomouckými pyrotechniky prohlédla dvě auta, včetně manželčina, a také prověřila i auto, které bylo v Praze. Nabízel jsem, že do auta sednu a nastartuji, což mi rozmluvili,“ řekl Škromach Právu.

Hloupý žert s cukrovím

„Museli jsme opustit dům, na hodinu zastaven byl i provoz v ulici a odpojeny telefony. Proč si pachatel vybral mě, nevím, ale již před lety, když jsem byl ministrem, mi také někdo vyhrožoval. I tehdy pachatele našli. Je dobře, že policie takové lidi vypátrá,“ dodal.

Balíček, ze kterého trčely dráty, vyvolal v prosinci zděšení v budově ministerstva vnitra u stanice metra Pražského povstání. Někdo si asi zažertoval s úředníky, neboť v balíčku bylo vánoční cukroví s přáním „klidného prožití nadcházejících svátků“.

Tragikomicky vyzněl případ ženy, která našla pod svým autem blikající krabičku připomínající bombu. Přesto projela půlkou Prahy a až pak zavolala policii. Po prohlídce sama přiznala, že asi jde o sledovací zařízení, které jí na auto dal její partner.

Vzrušení vyvolal začátkem prosince i podezřelý balíček nalezený v obchodním centru Smíchov, ke kterému se přihlásil později jeho majitel. Bylo v něm nářadí, a tak po necelé půlhodině byla akce odvolána. Přesto bylo centrum evakuováno a odkloněna byla i doprava.

Hrozili sázkaři

Soupisem pyrotechniků se každoročně zabývá sněmovní komise pro kontrolu použití odposlechu, do jejíž agendy patří i rušení provozu elektronických komunikací. Její předseda Daniel Korte (TOP 09) připouští, že zásahů pyrotechniků přibývá, ale růst nevidí nijak dramaticky.

„Jde o jednotky, nikoli desítky případů. Přehled je většinou jednotvárný, protože jde o podezřelé předměty. Ani jednou nešlo o nástražný výbušný systém. Pozitivní je pozornost občanů. Oceňuji také, že pyrotechnická služba koná a nepodceňuje žádné oznámení, přestože se podezření ukázala lichá,“ řekl Právu.

Sám v minulosti zažil výhrůžku bombou na stadiónu Sparty, kdy se ukázalo, že za ní byli sázkaři, protože se zápas nevyvíjel podle jejich představ. „Bohužel se nedá často odhalit pachatel. Je obtížné posoudit, že třeba oznámení bomby u budovy soudu je motivováno narušením nějakého líčení,“ dodal Korte.

Reklama

Výběr článků

Načítám