Hlavní obsah

Politici vyjadřují soustrast pozůstalým Stanislava Grosse

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Smrt expremiéra Stanislava Grosse zasáhla mnohé z jeho bývalých kolegů. Politici napříč spektrem vyjadřují lítost nad touto událostí a vyjadřují soustrast pozůstalým.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Gross

Článek

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyjádřil nad předčasnou smrtí Grosse lítost. Považoval jej člověka, který byl patnáct let výraznou postavou celostátní politiky.

„Je mi líto, že zemřel v pouhých 45 letech a po tak těžké nemoci. Chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho manželce, dětem a rodině, pro něž je dnešek nesmírně smutným a těžkým dnem,” napsal Sobotka v prohlášení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Budu teď hodně myslet na všechno, co jsme se Stanislavem Grossem v sociální demokracii prožili, a také na naše poslední setkání, které se odehrálo před několika týdny,” doplnil ministerský předseda.

Klaus: Gross zemřel dvakrát

Na úmrtí Stanislava Grosse reagoval prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka také prezident Miloš Zeman. „Pan prezident v této těžké chvíli vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým Stanislava Grosse,“ sdělil Ovčáček na sociálních sítích.

„Chtěl bych vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým. To je vše, co chci říct,“ reagoval pro Novinky předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

"Je mi líto, že zemřel tak mladý člověk. Vyslovuji upřímnou soustrast celé rodině Stanislava Grosse," uvedl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

Bývalý prezident Václav Klaus rovněž vyjádřil účast s rodinou zesnulého. Zároveň připomněl, že Gross byl „mnohem složitější člověk i politik, než jaký je obraz, který se o něm v médiích dochoval”.

Klaus dodal, že Gross zemřel v podstatě dvakrát, poprvé jako politik. „Nejsem lékař, ale intuitivně cítím, že jeho předčasná lidská smrt s tou stejně předčasnou smrtí politickou může mít přímou souvislost,” dodal exprezident

Na Facebooku se k úmrtí Grosse vyjádřil například poslanec ČSSD Jan Chvojka: „Upřímnou soustrast rodině. Je mi to líto,“ uvedl.

Kondolovali ministři

„Jménem svým i ministerstva vnitra vyslovuji upřímnou soustrast rodině Standy Grosse,” reagoval ministr vnitra Milan Chovanec. Upřímnou soustrast Grossově rodině vyjádřil také ministr zemědělství Marian Jurečka.

Poslanec Marek Benda (ODS), který patří ke sněmovním matadorům, řekl v České televizi, že si Grosse pamatuje už z počátku 90. let, kdy oba patřili k nejmladším politikům. „Vzpomínám na něj z těch časů jako na veselého mladého kluka, ke kterému jsem měl i věkem poměrně blízko,“ zavzpomínal.

„Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jménem svým i jménem KSČM rodině Stanislava Grosse, neboť úmrtí v tomto mladém věku je velmi smutnou záležitostí pro všechny. Stanislav Gross se politice věnoval od mládí. Příliš rychle však dospěl k vrcholu, aniž by měl zkušenosti, které nám umožní obstát ve složitých situacích bez větších problémů. Udělal mnohé chyby, za které se v jednom ze svých posledních rozhovorů lidem omluvil. Byl to člověk, který miloval svoji rodinu, práci a život jako takový," řekl předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám