Hlavní obsah

Motocyklová Grand Prix v Brně je ohrožená, dotace dluh neřeší

– Brno • Aktualizováno
Právo, mh

Motocyklová Grand Prix v Brně zřejmě skončí, nasvědčuje tomu komunikace mezi Jihomoravským krajem a pořadatelem a vlastníkem brněnského okruhu. Padesátimiliónovou dotaci na konání letošních závodů totiž společnost Automotodrom Brno odmítla. Ve středu to oznámila ředitelka okruhu Ivana Ulmanová s tím, že peníze za podmínek, které si dal Jihomoravský kraj, nemohou přijmout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Podmínky jsou podle jejích slov nevýhodné a neskýtají záruku průhledného hospodaření. Kraji rovněž vyčetla, že nezajistil částku ve výši 30 miliónů korun na doplacení dluhu promotérské společnosti DORNA, který zůstal z loňského pořádání závodů.

„Konkrétní prohlášení a výtky soukromé společnosti Automotodrom Brno jsem neviděl, neboť jsem na počátku třídenní služební cesty v Chorvatsku. Ovšem obecně k jejich postoji musím znovu konstatovat, že padesát miliónů korun dotací, které kraj a stát na pořádání zajistil, je naprosto neobvyklá částka a taková suma může být poskytnuta jedině za podmínek schválených zastupitelstvem Jihomoravského kraje,” sdělil Právu z chorvatského Zadaru hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Dluhy platit nechce

„Podstatou je požadavek transparentního a efektivního hospodaření GP. Pokud se nynější pořadatel takové transparentnosti bojí a odmítá veřejnou kontrolu nad jejím průběhem, nemůže počítat, že by se kraj finančně podílel a angažoval na pořádání těchto závodů. Takový postup platil a vždy platit bude,“ dodal hejtman.

Zároveň dodal, že to rozhodně není Jihomoravský kraj, který by mohl za současný stav při pořádní Grand Prix v Brně, a znovu zopakoval, že kraj ani stát nemůže doplácet bývalé dluhy soukromého subjektu.

„Naopak rok co rok jsme spolu s městem Brnem zajišťovali tomuto, podle mého názoru významnému sportovnímu podniku štědré dotace. Ale postupovat stále takovým způsobem nelze,“ dodal Hašek.

Věří, že pořadatel velkorysou nabídku ještě stále zváží. Definitivní stanovisko očekává do 28. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám