Hlavní obsah

Slováci se o Ficově cestě do Moskvy dozvěděli od Ovčáčka

Praha

Diplomatického faux pas se dopustil Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana, když v pátek oznámil, že se prezident na oslavách 70. výročí konce druhé světové války místo účasti na vojenské přehlídce setká se slovenským premiérem Robertem Ficem. Slovenský premiér dosud oficiálně svou cestu na květnové oslavy do Moskvy nepotvrdil.

Prezident Zeman se v Moskvě nezúčastní vojenské přehlídkyVideo: Novinky

 
Článek

„Stále platí, že předseda vlády SR Robert Fico si vhodnou formou připomene 70. výročí ukončení druhé světové války a uctí její oběti. Jeho program na 9. května 2015 bude včas zveřejněn,” uvádí stanovisko, které slovenský Úřad vlády zaslal Novinkám.

Zemanův mluvčí nicméně ČTK řekl, že se Fico se Zemanem na dvoustranné schůzce v době vojenské přehlídky v ruské metropoli domluvili ve čtvrtek během telefonického rozhovoru.

O Ficově účasti na květnových oslavách konce války v ruské metropoli informoval ještě v březnu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Následně slovenský prezident Andrej Kiska oznámil, že do Ruska na tuto vzpomínkovou akci nepojede.

Kiska na rozdíl od Fica zastává kritičtější postoj vůči Rusku za jeho podíl na krizi na Ukrajině a také obhajuje sankce, jež v této souvislosti uvalila na Moskvu Evropská unie. Fico sankce naopak dlouhodobě kritizuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám