Hlavní obsah

Sobotka by bratry Mašíny nevyznamenal. Jejich činy byly zbytečné a kruté, řekl

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka by bratrům Mašínům neudělil státní vyznamenání, pokud by měl tuto pravomoc. Některé jejich činy Sobotka odsoudil jako zbytečné a kruté, i když je provedli ve jménu boje proti tehdejšímu režimu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Nemyslím si, že jsou to vhodní kandidáti na to, aby obdrželi z rukou prezidenta státní vyznamenání,“ prohlásil Sobotka ve čtvrtek ve Sněmovně.

Při pravidelných interpelacích tak odpovídal na dotaz komunistického poslance Jiřího Valenty, který se dožadoval od Sobotky odpovědi, zda souhlasí s oceněním bratrů Josefa a Ctirada Mašínových. Podle Valenty jsou bratři Mašínové „teroristé a zákeřní vrazi“.

„Padesátá léta nebyla vůbec jednoduchým obdobím a myslím si, že i pro komunistickou stranu je to období, které bylo hodně složité z hlediska interpretace,“ poznamenal Sobotka s tím, že toto téma nadále rozděluje společnost.

Zbytečné a kruté činy

I proto by v roli Zemana bratry Mašíny neocenil, jak to navrhli lidé v nominacích, které počátkem léta posoudí zákonodárci. Ne proto, že by bojovali proti režimu, řekl Sobotka, „ale kvůli metodám, které tehdy uplatnili v rámci tohoto boje“. Některé činy jejich skupiny byly podle Sobotky zbytečné a kruté.

Bratři Mašínové spolu s dalšími lidmi překročili v roce 1953 západní hranice Československa. Při útěku zabila jejich skupina několik lidí. Názor na jejich čin dlouhodobě rozděluje společnost, návrhů na jejich ocenění bylo již několik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám