Hlavní obsah

Poplatky za odpad se asi nebudou týkat dětí a seniorů z domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Děti z dětských domovů a podobných zařízení nebo obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a pro seniory budou zřejmě osvobozeni od poplatků za komunální odpad. Vyplývá to z doporučených úprav novely o místních poplatcích, kterou poslanci ve čtvrtek poslali do závěrečného čtení.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

V případě dětí z dětských domovů a obdobných zařízení předkladatelé uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu budou hradit právě tyto ústavy. Stejné to má být u obyvatelů domovů pro zdravotně postižené a domovů pro seniory.

Předloha počítá s tím, že by odpovědnost za úhradu plateb za děti nesli rodiče. Nemohlo by se tak už stát, že by děti po dovršení 18 let čelily kvůli dluhům za odpad exekuci. Úpravy již dříve doporučily sněmovní výbory rozpočtový a ústavně-právní.

Autoři novely odůvodňují nutnost jejího přijetí tím, že podle zákona můžou obce vyměřovat a následně exekučně vymáhat místní poplatky i po dětech. Některé  tak dluží obcím několikatisícové částky, aniž o tom vědí. U lidí s omezenou svéprávností by poplatková povinnost přecházela na opatrovníka, pokud byl jmenován.

Do zákona se vrací možnost, aby zastupitelstva obcí mohla na základě žádosti poplatníka platbu prominout. Tuto možnost měly obce podle zákona do konce roku 2010. Zastupitelstva by mohla poplatky promíjet úplně nebo částečně také v případě živelních událostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám