Hlavní obsah

V noci začne platit letní čas

Novinky, lsi

V noci ze soboty na neděli začne platit letní čas. Tato noc tedy bude o hodinu kratší, jelikož se čas posune ve dvě ráno o hodinu dopředu. Letní čas bude platit do 25. října, potrvá tedy sedm měsíců. Kvůli změně se v noci o 60 minut zpozdí jedenáct nočních vlaků Českých drah (ČD).

Foto: Mapy.cz

Změna času

Článek

Letní čas se na našem území poprvé objevil v roce 1916, kdy byl dočasně zaveden v tehdejším Rakousko - Uhersku. Kvůli potřebě úspor byl obnoven v době 2. světové války.

Napevno byl letní čas v tehdejším Československu zaveden v roce 1979 za ropné krize. Začínal poslední březnový víkend a končil v posledním zářijovém víkendu. Trval tedy půl roku. Od roku 1996 byl letní čas po vzoru EU prodloužen na sedm měsíců. Končí tedy až o posledním říjnovém víkendu.

Důvodem k zavedení zimního a letního času byly energetické úspory. Neustále se však objevují snahy o jeho zrušení. V úterý začala na půdě Evropského parlamentu (EP) diskuse na téma, jak a zda vůbec změnu času v celé Evropě zrušit. Tuto problematiku si vzali za své zejména čeští lidovci v čele s europoslancem Pavlem Svobodou.

Vlaky naberou zpoždění

V noci nabere zpoždění jedenáct dálkových vlaků ČD. „České dráhy se toto „zpoždění“ budou snažit snížit například zkrácením pobytů ve stanicích,“ uvádí se na stránkách železničního dopravce.

Komu vadí letní čas

S menšími problémy s biorytmy se při přechodu ze zimního na letní čas musí vypořádat 24 procent lidí, velké trable má 10 procent. Nejvíc si stěžují lidé středního věku a hlavně ženy. Jsou citlivější. Příznaky SAD jsou důsledkem života odtrženého od přírody. Naši předkové v létě spali méně a v zimě více. My tyto přírodní biorytmy nerespektujeme.

S potížemi, které člověku dokáží způsobit narušené biorytmy, můžeme zápolit také při přeletu příliš mnoha časových pásem letadlem. Obvykle nás trápí únava, nespavost nebo podrážděnost. Na změny pásem si zvykáme lépe, když letíme na západ, tedy za sluníčkem, nežli na východ, tedy proti němu.

Regionálních vlaků se změna podle ČD nedotkne, neboť vyjíždějí až po 4. hodině ranní a pojedou tak již podle letního času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám