Hlavní obsah

Europoslanec Mach se zastal makléřky, která čelí pokutě za diskriminaci Romů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případu realitní makléřky Elišky Noskové, která čelí soudnímu sporu a stotisícové pokutě poté, co odmítla pronajmout byt romské „agentce provokatérce“, se ujal europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů). Na společné čtvrteční tiskové konferenci Mach oznámil, že založil transparentní účet pro případ, že by Nosková soud prohrála. Sám na něj vložil třináct tisíc korun a vyzval své příznivce, aby se na makléřku složili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Petr Mach

Článek

Případ zveřejnila ombudsmanka Anna Šabatová, která uvedla, že telefonát do realitní kanceláře se uskutečnil v rámci situačního testování na jaře 2013, tedy za jejího předchůdce Pavla Varvařovského.

Žena, která se představila jako Lenka Balogová, tehdy předstírala, že si chce pronajmout byt. Pracovník realitní kanceláře se jí zeptal, zda je Romka, a když se dozvěděl, že ano, odpověděl, že na přání klienta jí nemohou byt pronajmout. Úřad ombudsmana toto testování prováděl proto, aby zjistil, zda na bytovém poli dochází k diskriminaci Romů. Balogová nyní žádá po Noskové omluvný dopis a odškodné za nemajetkovou újmu 100 tisíc korun.

Estébácké praktiky, zlobí se europoslanec

Mach označil takové testování za „estébácké praktiky“.

„Jsem přesvědčen, že vlastnictví zavazuje. Náš byt je náš byt a je naše věc, komu ho pronajmeme. Když se někdo rozhodne nepronajmout byt Romům, sám si ponese následky tím, že přijde o zákazníka,“ uvedl Mach.

Podle něj nakonec u soudu zvítězí zdravý rozum. „Neumím si představit soud, který by rozhodl ve prospěch žaloby a uznal majetkovou újmu. Byla-li ta paní skutečně nastrčená provokatérka, tak bylo jejím cílem někoho nachytat. Oběť je v tomto případě paní Nosková,“ řekl Mach. Ombudsman podle něj překračuje své pravomoce.

„Nikde v zákonu o veřejném ochránci práv není, že má najímat agenty provokatéry a vymýšlet umělé kauzy. To, co dělá, je podporování nesnášenlivosti,“ řekl Mach.

Romy si nepřál klient, nikoliv makléřka

Eliška Nosková se hájí tím, že s paní Balogovou sama ani nemluvila, pouze ji odkázala na svého kolegu. „Jako realitní kancelář musíme respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy,“ řekla. Ten samý den, kdy proběhl testovací telefonát, navíc uzavřela nájemní smlouvu na jiný byt, shodou okolností také s ženou romské národnosti. Smlouvu ukázala novinářům. Uvedla ale také, že Romům nechce pronajímat byty většina jejich klientů.

„Nyní se při každém telefonu bojím, zda si mě někdo nenahrává, jestli jsem neřekla něco špatně. Paní ombudsmanka nám napsala, že máme raději lhát a říkat, že byt je už obsazený,“ řekla novinářům Nosková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám