Hlavní obsah

Zeman: Odpůrci konvoje jsou antiameričtí blázni

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jaroslav Švehla

Prezident Miloš Zeman se v úterý při návštěvě Libereckého kraje ohradil proti tomu, aby byli američtí vojáci, jejichž konvoj v příštích dnech projede Českou republikou, označováni za okupační armádu. Odpůrcům vzkázal, že jsou antiamerickými blázny.

Foto: Jaroslav Švěhla, Právo

Prezident Miloš Zeman s libereckým hejtmanem Martinem Půtou

Článek

"Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách," uvedl Zeman. "Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační z toho prostého důvodu, že v minulém století jsme okupaci zažili již dvakrát a víme, jak vypadá," dodal.

Zjitření situace kolem konvoje dal za vinu přehnanému mediálnímu zájmu. „Česká televize konvoj interpretuje jako Závod míru,“ řekl Zeman, který se do veřejnoprávní televize opřel hned několikrát. Podle jeho názoru by se měla vrátit k objektivnímu zpravodajství a nespokojení koncesionáři by měli mít šanci poplatek poukázat na jiné účely.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konvoj budí emoce i u části veřejnosti a některých politiků. Zatímco odpůrci ladí masivní protiamerický protest na Václavském náměstí, podporovatelé vybízejí, aby lidé přivítali spojenecké vojáky plzeňským pivem. [celá zpráva]

Do Moskvy pojedu, zopakoval Zeman

Prezidenta v úterý přivítal liberecký hejtman Martin Půta (STAN) s krajskými zastupiteli. „Chtěl bych vám poděkovat, že nesouhlasíte se zkreslováním dějin,“ řekl prezidentovi předseda krajského zastupitelského klubu KSČM František Pešek, kterému se líbilo, že se Zeman rozhodl zúčastnit oslav v Moskvě. Krajští zastupitelé za KSČM si na setkání připravili zelené karty. Nad hlavu by je zvedli, pokud by někdo z politiků přinesl červenou kartu pro hlavu státu.

„Do Moskvy samozřejmě odjedu,“ prohlásil Zeman. „Považoval bych se za člověka, který nemá historickou paměť,“ namítl Zeman na vyjádření dalšího krajského zastupitele, Ivana Kunetky (Změna pro Liberecký kraj), který naopak hlavu státu vybídl, aby na oslavu do Moskvy nejezdil. „Sovětská armáda byla osvoboditelka. Stejně tak oslavujeme pád Bastily, i když později přišel jakobínský teror,“ argumentoval Zeman na výtku, že na oslavě v Moskvě budou pochodovat i vojáci, kteří se účastnili obsazení Krymu.

Kraj se dočká vlastního soudu

Prezident do kraje pod Ještědem přivezl dobrou zprávu, že v Libereckém kraji začne během několika měsíců fungovat plnohodnotný krajský soud. Vyjednat se mu to podařilo při schůzkách s předchozí ministryní a současným ministrem spravedlnosti. V současné době v Liberci sídlí pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Prezident Miloš Zeman v úterý navštívil 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci.

Zeman v úterý navštívil 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci a následně zavítá do Jablonce nad Nisou do České mincovny a také do místní nemocnice. Ve středu se hlava státu přesune na Českolipsko, kde si prohlédne areál Akademie Vězeňské služby ČR a státního podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem. Navštíví i sousední Mimoň, kde bude diskutovat s představiteli města a občany mikroregionu Podralsko. V závěru dne navštíví bývalý vojenský prostor Ralsko. Návštěvu ukončí ve čtvrtek v Turnově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám