Hlavní obsah

Zeman by měl přehodnotit účast na přehlídce v Moskvě, vyzývají lidovci

Novinky, ČTK, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidovci se ohradili proti tomu, aby se prezident Miloš Zeman zúčastnil v Moskvě přehlídky na počest 70. výročí konce druhé světové války. K přehodnocení cesty do ruské metropole jej v pátek vyzvala celostátní konference KDU-ČSL, s jejímž stanoviskem seznámil novináře šéf strany Pavel Bělobrádek. Zeman výzvu lidovců nevyslyší, sdělil v reakci jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Ve stanovisku strany stojí, že si KDU-ČSL váží obětí, které přinesli vojáci zahraničních armád při osvobozování tehdejšího Československa, a je potřeba je uctít, nicméně jinak než cestou do Moskvy za současné situace.

„KDU-ČSL vyzývá prezidenta Zemana, aby přehodnotil své rozhodnutí účastnit se vojenské přehlídky armády Ruské federace na oslavu konce druhé světové války v Moskvě. V situaci, kdy probíhá porušování mezinárodního práva ze strany Ruska, považujeme za nevhodné, aby se hlava našeho státu po boku představitelů KLDR a Číny zúčastnila této akce,“ citoval Bělobrádek stanovisko strany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V něm zároveň lidovci vyzývají, aby jejich místní organizace uctily výročí nejlépe vzpomínkovou slavností u památníků obětí druhé světové války.

Zeman již dříve uvedl, že by neúčast na oslavách považoval za urážku 150 000 ruských vojáků, kteří při osvobozování Československa zemřeli. „Znovu potvrzuji, že se pan prezident 9. května 2015 v Moskvě zúčastní oslav 70. výročí vítězství nad nacismem. Výzvu KDU-ČSL tedy nevyslyší,” uvedl v pátek na Twitteru hradní mluvčí Ovčáček.

Premiér Bohuslav Sobotka na rozdíl od Bělobrádka v týdnu prohlásil, že se Zemanovou cestou do Moskvy souhlasí, neboť si myslí, že by padlí vojáci neměli doplácet na současnou politiku prezidenta Ruska Vladimira Putina. [celá zpráva]

KDU-ČSL loni v zisku, oznámil Bělobrádek

Bělobrádek na brífinku během pátečního jednání celostátní lidovecké konference rovněž seznámil novináře s aktuální finanční situací strany. „Všechny dluhy, které jsme měli, jsou splaceny,“ prohlásil s tím, že KDU-ČSL již splatila úvěr na rekonstrukci svého sídla v pražském Paláci Charitas, stejně jako úvěr na volby z roku 2012.

Celkové výnosy strany činily v loňském roce 89,3 miliónu, výdaje vyšly na 82,6 miliónu. Strana tak za loňský rok hospodařila se ziskem kolem šesti a půl miliónu korun. Finanční zprávu s těmito čísly v úterý schválilo předsednictvo strany.

V souvislosti s tím Bělobrádek informoval o návrzích lidovců k zákonu o financování politických stran, kterým se má v brzké době zabývat koaliční rada.

Lidovci budou podporovat návrh na omezení finančních darů od právnických osob na dva milióny korun ročně, chtějí také zavést povinné transparentní účty pro strany, ale naopak se staví proti zavádění dárcovských SMS pro sponzorování stran, neboť by se podle Bělobrádka obtížně dokazoval původce daru.

Nebrání se však zavedení limitu na volební kampaně, a to ideálně na 80 miliónů na republikovou kampaň. „Peněženky by soutěžit neměly, měly by soutěžit politické programy, osobnosti a myšlenky,“ poznamenal Bělobrádek.

Reklama

Související články

Prezident Zeman v květnu navštíví Rusko

Prezident Miloš Zeman v květnu navštíví Rusko u příležitosti oslav výročí konce II. světové války. Právu to v pátek potvrdil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Výběr článků

Načítám