Hlavní obsah

Praha 6 nesouhlasí s podobou vily, kterou chce Matragi postavit na Ořechovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radnice Prahy 6 nesouhlasí s návrhem vily, kterou chce na Ořechovce nechat postavit módní návrhářka Blanka Matragi. Městské části vadí, že by měl dům převyšovat okolní zástavbu, nerespektoval by regulovaný sklon střechy, který je pro vilovou čtvrť typický a navíc by nedodržoval ani koeficient zastavěnosti pozemku. Postoj radnice ve čtvrtek zveřejnil mluvčí Adam Halmoši

Foto: Praha 6

Návrhářka Blanka Matragi (vpravo uprostřed) jedná na radnici s Evou Smutnou (TOP 09), zástupkyní starosty Prahy 6 pro územní plánování a rozvoj.

Článek

Návrhářka, jejíž firma Matragi Design by měla vilu stavět je podle svých slov zaskočena a požadavky radnice označuje za šokující.

"Jsem překvapena z toho, že se dostalo do médií dřív než k nám. My jsme v šoku. Vše jsme půl roku konzultovali s památkáři a podobu domu upravovali podle jejich požadavků. Nechci stavět dům v podobě tzv. podnikatelského baroka, ale unikátní stavbu třetího tisíciletí, která po mé smrti bude sloužit lidem, nestavím si svůj rodinný dům," řekla Matragi.

Návrhářka rovněž odmítla například výtku radnice, že by dům neměl správný sklon střechy. "Dokonce jsme ji postupně lomili ještě víc, než jsme původně navrhovali. Náš pan architekt vše chodil projednávat s památkáři. Šokuje mě i fungování radnice, my jsme jim návrh předložili a jim trvalo 3,5 měsíce, než se k němu takto, navíc během pár hodin, vyjádřili," řekla. S radnicí chce o podobě domu dále jednat.

Původní vilu místo rekonstrukce zbourali

Podle radnice neodpovídá návrh nového domu architektonickému charakteru Památkové zóny Vilová kolonie Ořechovka. Důvodem je, že stavba o patro převyšuje okolní domy, nemá typický charakter střechy a překračuje nejvyšší možnou míru zastavěnosti pozemku. Navíc v návrhu prý označuje převyšující patro za podkroví, to však je podle úředníku ze zákona považováno za běžné podlaží.

Foto: Praha 6

Místo po demolici původní vily

Původní vilu, která stála v památkové zóně, nechala firma bez povolení zbourat v prosinci 2013. Firma měla povolenu rekonstrukci domu, namísto toho ale celou vilu srovnala se zemí. Za to dostala od radnice pokutu 150 000 korun, kterou nakonec magistrát zrušil a vrátil k dalšímu projednání.

„Vzhledem k tomu, že původní objekt vily byl zdemolován včetně prvního nadzemního podlaží, pozbývá předchozí posouzení přístavby k objektu platnost. Nově předkládanou stavbu je z výše uvedeného důvodu nutné posuzovat jako novostavbu, která by měla splňovat veškeré předpisy a vyhlášky bez výjimek,“ okomentovala postoj radnice zástupkyně starosty Eva Smutná (TOP 09).

Případ s vilou firmy Matragi Design není na Ořechovce jediný. Firma Altstaedter Investmants se sídlem v Praze 5 požádala v březnu loňského roku o stavební povolení na úpravy rodinného domu v ulici Západní. V září ale místo přestavby vilu zdemolovala. Stavební úřad Prahy 6 jí za to v lednu nepravomocně uložil pokutu v řádu stovek tisíc korun. Konkrétní částku nesdělil.

Ořechovka je jednou z nejznámějších a nejstarších pražských vilových čtvrtí, vybudována byla v letech 1919 až 1929 za účasti významných architektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám